четвъртък, 22 март 2012 г.

Учен-историк предлага нов национален празник


20 април 1876 г. датата на избухването на Априлското въстание да се чества наместо 3 март като национален празник от българите , предлага историкът доц. д-р Петко Петков, зам. ректор на великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".
Ученият мотивира виждането си за промяната с факта, че сключеният в Сан Стефано мирен договор между Русия и Турция не може да се възприеме като основополагащ за държавата ни акт.
Нещо повече, твърди доц. Петков:на практика очертаните там от двете воювали страни граници и последвалото англо-руско споразумение /18/30 май 1878 г. Лондон/ предопределят решенията на Берлинския конгрес /1878 г./и орязването на територии, населявани от българите.
"Въпреки наложилото се в общественото съзнание мнение, че решенията на този конгрес са трагични, аз съм категоричен, че това е един акт на международно признание на новата българска държава. Както и че 1813 юли 1878 г. е с много по-голяма значимост от датата 19 февруари / 3 март 1878 г., на която е подписан договорът в Сан Стефано.", отбелязва историкът.
20 април, когато пуква първата пушка от народното въстание е онази именно дата, която се възприема еднозначно от всички.
Търновският преподавател е категоричен, че системата на празничните дати у нас е твърде хаотична и неуредена по подобаващ начин.
Тя загърбва дори отбелязването на 16 април, датата на която е приета Конституцията, основополагащият акт на държавността, а честванията са узаконени при смесване на двата календара : Юлиянският и Григорианският, гневи се изследователят.
Той припомня, че все още отбелязваме трагичната гибел от обесването на Васил Левски на 19 февруари, макар всички да знаят, че това се е случило ден по-рано, но продължава да се робува на една вестникарска грешка от 50-те години на миналия век.
"Очаквам новият президент да стане инициатор на едно широко обществено обсъждане за празничната ни система. Защо не и за обявяването на 24 май за Националният Празник!" коментира доц. Петко Петков. И прави уговорката, че изразява собствени схващания, които са дискусионни.
От доста време насам той работи върху изработването на цялостен каталог на празничните дати през цялата над 1 300-а годишнина на българската държавност.
Христо ХРИСТОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар