четвъртък, 29 март 2012 г.

Чудомир през погледа на павелбанските деца


На 23 март Общината и читалище "Напред" в Павел баня отбелязаха 122 годишнината от рождението на писателя Димитър Чорбаджийски - Чудомир с хумористичния спектакъл "Под шарената черга". Читалищната зала "Младост" се препълни с публика - предимно от ученици и преподаватели. Присъстваха и много граждани. Официални гости бяха Йорданка Енева - зам. кмет на общината, свещеноиконом Иван Тотунов, племенничките на Чудомир Лилия Димитрова и Гергана Гечева.
Празничното тържество започна с прожекция на филм за Чудомир. На екрана оживя великият Нашенец - земен, сърдечен, общителен и близък до хората, зареден с хумор, но и с тъгата на мъдрец, осъзнал истината на Еклесиаст-а, че "който трупа знание, трупа печал". Защото преди много години Чудомир прави странно наглед самопризнание: "Аз съм като перлата - образувам се от страданието". Изрича го пред актрисата Мара Пенкова - негова дългогодишна приятелка, душеприказчик и великолепна изпълнителка на разказите му. Когато прочетох това не повярвах, че подобна мисъл би хрумнала на този ненадминат смехотворец. Но казанлъшкият художник-карикатурист Теню Пиндарев го потвърждава в едно интервю: "Израсъл в многолюдно семейство, познаващ тежкия труд, с който съселяните му са си изкарвали залъка, Чудомир беше осенен от прозрението, че хуморът е "сладкият мехлем" за наранените човешки души.
Затова сам чувствителен и раним, той започва да превръща страданието в бисери на литературното и художественото изкуство.И вече десетилетия наред, неговите картини, карикатури и фейлетони предизвикват и у най-тъжния човек искрен и здравословен смях, за който всички сме му благодарни..."
Втората част на програмата беше подготвена изключително от ученици и това решение прави чест на организаторите - да потопят подрастващите в творенията на Чудомир за да ги опознаят и усетят и да станат продължители на тяхната виталност и непреходна актуалност. Участваха детската театрална студия "Дядовата ръкавичка" при читалището, ръководена от Донка Иванова, групата за детски песни при СОУ "Христо Ботев" с ръководител Донка Милушева и ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство. С впечатляващото си артистично изпълнение, изключителна заслуга за успеха на атрактивния спектакъл имаше ученичката Мартина Растева, влязла в ролята на една от чудомировите героини. С бурни аплодисменти беше изпращан всеки "номер" от разнообразната програма: прочетените спомени за Чудомир като учител, писани от негов някогашен ученик, драматизацията на разказа му "Соломонов съд", сценките "Хитър Петър - трици и халва" и "Среща със смъртта", куклената постановка "Глухата Мария", чудесните басни на поета Георги Бараков от с. Габарево, жизнерадостните изпълнения на детския хор.
Накрая племенничките на писателя-хуморист Гергана Гечева и Лилия Димитрова поздравиха сърдечно участниците в спектакъла и техните ръководителки и изразиха надеждата, че докато произведенията на Чудомир се четат, представят и предават от поколение на поколение, ще бъде жива българщината в Розовата долина и в цялата ни държава.
Йорданка Трополова

Няма коментари:

Публикуване на коментар