петък, 2 март 2012 г.

Министерството слива старозагорските болници



През септември в Стара Загора ще трябва да има една многопрофилна болница, тя трябва да бъде университетска и да се казва "Проф. д-р Стоян Киркович", обяви във вторник, след среща с ръководствата на МБАЛ и УМБАЛ в града на липите здравният министър Стефан Константинов.
Според присъствали на разговора, защото преди това представителите на медиите бяха безапелационно прогонени, министърът обявил, че няма да спре пред нищо, за да реализира намеренията си.
"Хора, които мътят водата ще си отидат!", казал министърът според неврохирурга д-р Веселин Попов от МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".
За медиите министър Константинов призна, че води преговори с финансовия си колега Симеон Дянков, част от задълженията на двете търговски дружества, които са над 16 млн. лв., да бъдат покрити с пари от бюджета. Това обаче можело да се случи само при ефективни реформи.
Ако тези болници бяха частни собственикът им щеше да ги закрие веднага или да съкрати две трети от персонала, заяви д-р Константинов.
Общо 600 хил. лв. от бюджета на МЗ за капиталови разходи ще получат двете болници до края на годината, средствата ще бъдат разпределени по равно за двете здравни заведения без значение дали сливането ще стане факт или не.
Само МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" всеки месец трупа между 300 и 400 000 лв. задължения заради недофинансиране. Сходна е ситуацията и с университетската болница.
На журналистически въпрос, в какви срокове ще бъдат разчистени поне част от задълженията според експертите, не бе даден ясен отговор. За сметка на това на дълго и нашироко бе обяснено как сегашното АГ при МБАЛ "Киркович" генерирало до 2 млн. лв. загуби защото не било в същата сграда на болницата. Изпълнителният директор пък на УМБАЛ д-р Влаев почти в прав текст призна, че болницата му си имала клиники, които работели за определени специалисти.
"Опитаха се да ни омаят, тонът беше много благосклонен, но нямаше отговор на нашите въпроси!", коментира председателят на КНСБ при МБАЛ д-р Атанас Бадов.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар