четвъртък, 22 март 2012 г.

Бисер вдига 12 къщи, готви събор наесен


Събор по повод 100 годишнината от началото на Балканската война ще се проведе в потопеното на 6 февруари от водите на язовир Иваново харманлийското село Бисер, съобщи хасковският областен управител Ирена Узунова.
Увеселението ще бъде на 5 октомври, когато цар Фердинанд дава заповед за настъпление на българската войска от местността Деве барган край тогавашното село Инджели.

Снимка: Дарение за село Бисер


Губернаторката се надява до тогава да бъдат изградени първите 12 нови
къщи, чийто проекти бяха дарени
от старозагорската фирма "Респект 93" и да е започнала работата по оправяне инфраструктурата на селището, за което се очаква да бъдат отпуснати целево над 2 млн. лв. от различни фондове.
Дарение в размер на 44 420 лв. получиха във вторник бисерчани от държавната ТЕЦ "Марица Изток - 2", половината от парите са събрани помежду работниците, другата част е прибавена с решение на УС на дружеството, уточни Руслан Германов, директор дирекция "Административен, данъчен и финансов контрол".
Без тези средства по сметката за подпомагане на Бисер към 19 март са набрани 17 654,19 лв., а по сметката на община Харманли има постъпили 92 000 лв., от които 78 000 лв. са за селото, коментира кметицата Златка Вълева. Около 2,2 млн. лв. заедно с дарените от партия ГЕРБ са акумулирани в друга сметка, разпределението им ще бъде извършено в петък на среща при вицепремиера Цветан Цветанов. 4 964 лв. пък са събрани в сметка при хасковската областна администрация. 73 домакинства са получили помощи от дарението на Първа инвестиционна банка, едно семейство е било пропуснато поради чиновническо недоглеждане.
На малко над 3,3 млн. са били оценени първоначално щетите, сумата ще набъбне в пъти, след като в нея бъдат включени и пораженията върху нивите и градините в землището. Похабените овощни насаждения и посевите ще бъдат изплатени изцяло, обяви губернаторката.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар