петък, 9 март 2012 г.

180 послания за свобода събраха ученици от хуманитарната гимназия




поводът беше Националният празник на България 3 март

Повече от 180 послания за свобода събраха възпитаниците на Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Повод за издирването им бяха двете предстоящи чествания - на годишнината от обесването на Васил Левски и на Освобождението.
По инициатива на преподавателите по история, за времето от гибелта на Апостола на свободата до националния празник - 3 март, младежите от Казанлъшката хуманитарна гимназия търсеха послания за свобода в българската поезия и в мъдростите на мислителите през вековете.
Най-активно в инициативата "Послания за свобода" се включиха учениците от единадесетите класове.
Дванадесетокласниците също участваха в издирването.
След събирането им, посланията бяха напечатани върху бяла, зелена и червена хартия и бяха раздавани първо на преподаватели и ученици на Хуманитарната гимназия. Сред творците на крилати фрази за свободата се откроиха имената на Васил Левски, Христо Ботев, Жан-Жак Русо.
В учебното заведение, в навечерието на 3-ти март, върху специално подготвена за целта стена в цветовете на националния флаг, учениците от Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" записаха изтеглените послания за свобода.
Инициативата "Послания за свобода" беше част и от официалното честване на 3 март на площад "Севтополис", когато група ученици от учебното заведение оповестиха начинанието и раздаваха послания на казанлъчани.
Всички събрани мъдри мисли за свободата получи като подарък за 3 март кметът на Казанлък - Галина Стоянова.
Валентина Койчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар