четвъртък, 22 март 2012 г.

Казанлък е част от проекта "И аз имам семейство"


Проектът "И аз имам семейство" стартира официално и в Казанлък. нашата община е една от 82-те в страната, които ще работят по него, коментираха по време на официалната пресконференция представителите на екипът работещ по него.
Продължителността на проекта е две години, безвъзмездната финансова помощ е в размер на 14 989 455.30 лева, /в т. ч. 12 741 037.00 лева - ЕСФ и 2 248 418.30 лева - национално съфинансиране/ .
За разлика от повечето проекти, този няма финансова рамка, в която да се вмести всяка община. Сумите се разпределят съобразно осъществената дейност, а бюджетът е общ. В национален мащаб целите на екипите са до края му у нас да има 600 деца настанени в приемни семейства, а приемните родители да бъдат 500.
Основната цел на проекта е да се подкрепи процеса на деинституционализация на деца, като се създаде и реализира устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции и на деца, които се намират в риск от изоставяне. От местния екип припомниха, че приемната грижа е различна от осиновяването и при нея се цели осигуряване на подходяща среда за живот на детето, но без то да прекъсва връзката си с биологичното си семейство.
Досега в община Казанлък има 3 приемни семейства и още 3 се обучават за такива, коментираха още специалистите. Те призоваха желаещите да станат приемни родители могат да се обърнат към екипа по приемна грижа към Община Казанлък, където ще получат информация за условията и реда за кандидатстване за приемно семейство - ул. "Войнишка" No25, сграда No 2 на Община Казанлък, ет.2, стая No 14
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар