четвъртък, 22 март 2012 г.

Горан Брегович, "Комиците" и Любен Дилов-син се срещат при Чудомир


Световни и български звезди от ранга на Горан Брегович, Любен Дилов-син, актьорите от "Комиците" и много други, ще си дадат среща в Казанлък по време на тазгодишните Чудомирови празници. Седмицата посветена на именития ни съгражданин стартира тази неделя на рождения му ден и ще завърши на 1-ви април.
По думите на председателя на фондация "Чудомир" Тотка Гечева, тази година акцент организаторите са сложили върху събития, които ще привлекат вниманието към Чудомир във възможно най-голям национален мащаб. "В традиция се превърна по време на празниците Чудомир да бъде представян с изложби и превод на свои творби на балкански езици. Тази година обаче, решихме да обърнем погледа навътре и да се постараем да припомним за него на възможно най-много българи." - коментира още Гечева. Тъкмо заради това организаторите тази година са поканили авторът на поредицата "НепознатиТИ" Георги Тошев, който да заснеме филм за Чудомир. Премиерата на "Непознатият Чудомир" ще бъде в Казанлък на 29 март в музей "Чудомир" от 16 часа, а в национален ефир ще бъде излъчен на 1 април от 15 часа по БТВ.
Поне 3 скеча по Чудомирови произведения, както и 10-минутен репортаж за културния живот в града на розите пък ще бъдат включени в предаването на "Комиците", което ще бъде снимано в Казанлък на 26 март. Така, едни от най-популярните комедийни актьори в момента, ще възкресят образи на Чудомир отново в национален ефир, дни след приключването на празниците в града - на 6 април.
Тази година основна цел на фондацията е да бъдат подновени преговорите с Министерството на Образование за включването творчеството на Димитър Чорбаджийски в образователната програма на средните училища.
В рамките на празника ще бъде представена и книгата на Любомир Котев "Чудомир - непризнатият класик и непознатият народопсихолог".
Своите "FaceБуки" в Казанлък ще представи и Любен Дилов-син на 27-ми март.
В единайсетото поред издание на театралния фестивал "Комедийният хит на сезона" тази година казанлъчани ще могат видят няколко постановки сред които и спектакълът на ДКТ "Търговище" - "Една тъжна история на един весел народ". Постановката е куклен театър за възрастни по разкази на Чудомир, а музиката е написана специално за спектакъла от самия Горан Брегович.
И тази година публиката единствена ще бъде в ролята на критик и ще може да избере победителят от театралния фестивал. Специална комисия ще брои талоните след всяко представление, като в нея за първи път ще участва и представител на самите зрители избран по номера на място в залата, съобщиха още организаторите.
Всеки ден от седмицата посветена на Чудомир, по казанлъшкото "Стъргало" в рамките на час, пред очите на жителите и гостите на града, ще оживяват неговите герои. В техните образи ще се превъплатят актьори и самодейци от местните читалища, които ще са облечени в костюмите от спектакълът "Пунтовете" на театър "Любомир Кабакчиев".
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар