четвъртък, 22 март 2012 г.

Първият български безбюджетен филм тръгва от Казанлък

Пиесата "Трябва да съм луда" стана основа за първия български безбюджетен филм. През минатата година пиесата обра всички театрални награди от конкурси и фестивали за любителски театър. Настоящият кинематографичният експеримент е уникален по няколко причини, коментират създателите на филма. Освен че не разполага с бюджет, филмът се снима се само с една камера и не се използват изкуствено осветление и компютърни ефекти. Всички участници в него са непрофесионалисти в киното. Картината е напълно натурална, липсва сценично осветление, кран или преднамерени ефекти. Създателите му са търсили ефекта на естествения декор, светлина и различни ракурси, които ярко да контрастират с познатите ни кинематографични похвати.
Зад обектива е Иван Янев, оператор на БНТ и кореспондент на БГНЕС за региона. В главната роля е Ивелина Павлова, все още ученичка, но носител на куп престижни награди за играта си в театралната постановка "Трябва да съм луда".
Сюжетът разказва за сираче от дом, за кратко споделящо любов с новобогаташки син, чиято родителка възнамерява да приключи сърдечната им връзка. Майката поръчва отвличане и финализира невъзможната любов. Пътят, начертан от недоволната госпожа, отвежда сирачето в кръвожадния лабиринт на търговията с плът. Тялото на девойчето е "арестувано" от господарите на материята, но не и душата...
Екипът снима от миналата пролет, веднъж седмично и то само по няколко часа сутрин. Строгият режим се налага, защото "актьорите" са работещи казанлъчани, заети в различни професии и събирането им за снимки всички заедно се оказва възможно в този времеви отрязък.
Сценарият и режисурата са на Румен Сомов, продукцията е на казанлъшкото читалище "Възродена искра", а премиерата на продукцията трябва да бъде в началото на лятото.
"Смислен филм може да се направи и без стотинка. Разбрах, че бизнесът не бяга от културата. Напротив, в лентата ще видите да участват известни казанлъшки бизнесмени не само с предоставяне на личните си автомобили, яхти и помещения. Те самите влизат в роли и много се забавляват. Даже се справят много добре", коментира Румен Сомов, който е идейният мотор на начинанието, сам икономист по образование и творец по призвание.
Долина
Снимка: Сцена от постановката по сценария на която е заснет филма

Няма коментари:

Публикуване на коментар