петък, 2 март 2012 г.

Екскметът на Стара Загора отива на прокурор


Проф. Светлин Танчев не си плащал членския внос, изключил се от ГЕРБ

Документация, свързана с незаконни действия на бившия кмет на община Стара Загора проф. Светлин Танчев ще бъде предоставена на ОД на МВР и евентуално в последствие на прокуратурата, съобщи новият градоначалник Живко Тодоров.
При разпоредени от него вътрешни проверки лъснали няколко фрапантни случая за директно заобикаляне на закона за обществените поръчки и облагодетелстване на конкретни търговски дружества. Тодоров, който е областен координатор на ГЕРБ и член на изпълнителната комисия на управляващата партия обяви, че предшественикът му еднолично и без решение на Общинския съвет платил на фирмите, осъществяващи градския превоз около 480 х. лв. Пак така еднолично и чрез заобикаляне на ЗОП през 2008 г. е бил сключен договор за 4,778 млн. Лв. с фирмата, която поддържа уличното осветление. През 2009 година по същия начин е сключен договор за 12 млн. Лв. за ремонти на улиците, тротоарите и пътищата от общинската мрежа.
Съществуващият по времето на проф. Танчев общински инспекторат не е работил по нито едно от тези нарушения, защото не му е било разпоредено от градоначалника. За част от тях обаче е имало сигнали от общински съветници, включително до Главния прокурор. Те обаче били или потулвани или смачквани, оплака се представителят на партия Новата сила в местния парламент Тихомир Томов. Лично той уведомил магистратите и МФ за далавери с проект за електронно правителство на община Стара Загора с ръководител бившия секретар Николина Горова /ВМРО/.
Приключила в началото на януари т.г. проверка от ДФК констатирала нарушения на редица законови разпоредби и наложила глоба от 200 000 лв.
Управляващият пък орган на проекта от Оперативна програма "Административен капацитет" отказал да признае разходи на стойност 664 х. лв., които вече са платени от общинската хазна.
Ръководилата проекта Николина Горова смята, че всички обвинения лесно могат да бъдат оборени в съда, но липсвало желание за това от страна на новия кмет.
Около 10 служители, включително и директори на дирекции са получили предизвестия за освобождаване от работа, санкцията за повечето от тях била свързана с установените нарушения, призна кметът Живко Тодоров. Той отказа да коментира конкретни имена. На журналистически въпрос дали ще има и партийна санкция от страна на ГЕРБ за проф. Светлин Танчев младият политик отговори: "Професорът от години не си е плащал членския внос, което означава, че се е самоизключил от партията."
След приключването на кметския мандат проф. Танчев се върна към научната си работа в секция "Генетика" при катедра Генетика, репродукция и развъждане" при Аграрния факултет на Тракийския университет. Той не бе открит за коментар.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар