петък, 9 март 2012 г.

Над 150 участници в петото издание на "Човекът до мен"


Над 150 заявки за участие са пристигнали до момента за петото издание на Националният фотографски конкурс "Човекът до мен", съобщиха организаторите. Конкурсът е за любители фотографи и професионалисти от България, навършили 18 години и се организира от община Казанлък, Фондация "Чудомир" и Браншово сдружение на фотографите-занаятчии от града на розите. Събитието е в памет на фотографа-художник Артин Азинян и се провежда в рамките на ежегодните Чудомирови празници от 2008 година насам.
Изложба с творбите представени за участие през тази година, ще бъде открита във втория ден от празниците в Казанлък - 26 март в залата на улица "Искра"4 . наградите на победителите ще бъдат връчени по време на официалното закриване на Чудомировите дни на 1-ви април.
В предходните четири издания на "Човекът до мен" са участвали близо 600 автора от цялата страна с над 1700 творби, припомниха в навечерието на конкурса организаторите. Класираните фотоси, показвани последователно в изложбите "Човекът до мен" до сега са малко над 150 на 120 автора.
Предисторията на конкурса датира от 2007 година, когато в програмата на Чудомирови празници е включена експозицията от портрети на Артин Азинян "Човекът до мен". Майсторът на обектива напуска нашия свят през октомври предната година, а изложбата е в негова памет. Тя показва 35 портрета на именити казанлъчани, снимани през годините от Азинян. По време на събититето възниква идеята да бъде организиран национален конкурс и първото му издание се провежда през 2008 година.
Артин Бедрос Азинян е роден на през 1930 г. в Казанлък. Фотографът-художник е носител на ордени "Кирил и Методий" I и IIстепен, носител е на златен медал на FIAP "Ниепс, Дагер, Талбот". Лауреат е на местни, национални и международни награди от кинофестивали, фотоизложби и конкурси. Артин Азинян е основател и първи художествен ръководител на Кино-фото клуб "Искра", заслужил "Искрист", управител на ДП "Фотография" - клон Казанлък, член на клуба на фотодейците в България.
Само през миналата година в конкурса в памет на Артин Азинян участваха 245 автора със 707 снимки.
Долина

На снимката
: Последният победител в конкурса през 2011 година: Алекс Николова, Варна със снимката „Никол”

Няма коментари:

Публикуване на коментар