петък, 2 март 2012 г.

Павелбанските съветници поискаха отчетност за субсидираните дейности


Да се приемат мерки, с които да се гарантира яснота за начина по който някой културни и спортни формации и клубове, изразходват отпусканата им общинска субсидия, поискаха павелбанските съветници.

За снимката: Една от субсидираните дейности е тази на ФТА "Детелини"

Въпросът за отчетността бе повдигнат от общинския съветник от ГЕРБ Лилия Рачева по време на обсъждането на проекта за бюджет за 2012 година. Няколко са по думите й организациите, които не предоставят отчет за средствата си пред съветниците.
Пред колегите си Рачева цитира имената на ФТА "Детелини" и ФК "Габровница". Според нея мерките трябва да засегнат дори пенсионерските клубове в общината, които получават ежемесечна субсидия от бюджета, въпреки скромния й размер, който тази година ще е от 270 лева на месец. По думите на Рачева става дума за около общо 200 хиляди лева общински пари, за които не става ясно дали се харчат по предназначение.
За субсидията си през тази година, която ще е в размер на 15 000 лева, представителите на ФК "Габровница" предоставиха на съветниците изработена предварително план-сметка, включваща заплатите на екипа, застраховките на футболистите, таксата за БФС, медицинските препарати, такси за съдиите, картотекиране на футболистите и други. на вниманието на местните старейшини план-сметката беше представена от кмета на Горно Сахране, който поясни, че това са само най-важните и неотменни плащания, които клубът трябва да направи, а за всичко останало, спонсорство той ще потърси от предприятието, което работи на територията на селото. От клуба припомниха също, че когато се говори за футболния клуб, съветниците трябва да имат предвид, че става дума всъщност за два отбора - мъжки и детски.
Сериозен дебат предизвика и финансирането на ФТА "Детелини", чийто дългогодишен художествен ръководител е настоящият председател на ОбС Павел баня - Недка Кавръкова. Съветници поискаха яснота, кой точно се разписва срещу парите отпускани от Общината за ансамбъл "Детелини". Заместник кмета Йорданка Енева поясни, че ежегодно се подписва договор за хореографски услуги за ансамбъла, за което нарушение на закона на практика няма.
По време на дебата стана ясно, че договорът за хореографските услуги се сключва с фирма ЕТ "Детеллина", за което дори Сметната палата е направила предписание да се избегне в бъдеще, но не е санкционирала Общината.
От своя страна, самата Кавръкова подчерта, че не може да се търси конфликт на интереси, защото тази година, тя не е сключвала договор с ансамбъла за сега. Тя обаче беше категорична, че по нейно мнение нищо незаконно не е вършено и според нея такава е практиката и в другите общински ансамбли. Кавръкова коментира, че винаги е работила съвестно и резултатите са налице. Тя поясни още, че парите отпускани за "Детелини" в никакъв случай не са усвоявани от нея еднолично, а отиват за покриване на заплатите за щатните бройки там, без обаче да поясни за колко и какви щатни длъжности става дума. По време на дебата, председателя на ОбС се опита да съпостави дейността на двете засегнати организации ФК "Габровница" и ФТА "Детелини", като попита какви резултати може да предостави срещу субсидията си футболния клуб. За сметка на това, тя изтъкна постиженията на ансамбъла и подчерта, че той изнася безплатни концерти по всички населени места в общината.
В отговор на това Лилия Рачева пък коментира, че не бива да се спекулира с безплатните концерти, защото е редно срещу общинската субсидия ансамбълът да представя продукцията си безплатно за жителите на общината. Тя отново подчерта, че предложението й не оспорва отпускането на субсидии, а само въвеждането на отчетност при харченето им.
От общинска администрация в лицето на кмета Радевски и заместник кмета Енева потвърдиха, че се работи по мерки, които да гарантират тази отчетност, но конкретно предложение те ще представят пред съветниците едва след около 2 седмици.
В тази връзка, решение в по-дългосрочен план предложи общинският съветник от Коалиция "Балкан" Христина Петрова. Тя припомни, че още миналата година, в предишния мандат на ОбС е настоявала за изработването на Наредба или Правилник, който да регламентира общинските субсидии. Според нея, наличието на такъв документ не само ще въведе правила за отчетност, но ще определи и правилата, по които всяка организация, сдружение или юридическо лице с нестопанска цел, ще може да кандидатства за субсидия. Тя припомни също, че на територията на Павел баня развиват дейност и други организации, които имат своето място в живота на Общината, но остават в страни от фокуса на общинска администрация.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар