четвъртък, 29 март 2012 г.

Електронен каталог на ценни колекции ще прави библиотеката


Електронен каталог на всички свои колекции на редки и ценни издания, трябва да направи общинска библиотека "Искра". Задачата определи като приоритетна директорът на културната институция Анна Кожухарова, след участието си в Националната кръгла маса "Опазване и достъп до книжовното наследство". Библиотеката притежава много ценни колекции, някой от които са доста трудоемки за каталогизиране, като например колекцията от картички и снимки. За да бъдат те част и от националния регистър, е необходим специален софтуер, който да даде номер на всеки екземпляр от колекциите. Специалната програма библиотека "Искра" трябва да закупи със свои средства, като това ще се отрази на останалите й харчове, призна директорът. Стъпката обаче е задължителна, за да може културната институция в последствие да стане част от библиотеките в страната, които ще получат финансиране за дигитализация на фондовете си.
казанлъшката "Искра" е една от 24-те библиотеки в страната, които притежават ръкописни книги. Във фондовете й се пази и ръкопис върху пергамент, както и ценни екземпляри от църковно-славянското и османо-турското ръкописно дело. Казанлъшката библиотека е и една от малкото в страната, чиито съхранявани ръкописи са описани и каталогизирани, припомни още Кожухарова.
"Реставрацията и консервацията е сред най-важните ни задачи. Вероятно ще се наложи да започнем тази дейност от периодичните печатни издания, поради факта, че те са на хартия, която е доста по-крехка и нетрайна във времето." - коментира още Анна Кожухарова. По нейните думи, дигитализирането на фондовете е обемен процес, който се нуждае от солидно финансиране, за което ще бъдат потърсени и спонсори. Внимателно трябва да се обмисли и на какъв носител да бъдат съхранени дигитализираните документи, допълни още тя. Според думите й обаче, въпреки трудностите, само по този начин ще бъде създаден единен регистър на националното книжовно наследство, който ще стане част и от Европейския регистър. Това на практика е и сред основните задачи на проект "Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България", част от който е и библиотека "Искра".
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар