четвъртък, 22 март 2012 г.

3 години "Европа директно" в Казанлък


Отчет за дейността си през изминалата година и планираните мероприятия през настоящата, представи във връзка с третия си рожден ден офисът на "Европа директно" в Казанлък. Както подчерта и изпълнителният директор на Агенцията за икономическо развитие -Стара Загора и на "Европа директно"-Стара Загора Румяна Грозева, в краткият отчет са залегнали сама основните инициативи организирани и осъществени от местния офис с координатор Дияна петрова. Сред тях тя припомни инициативите "Моят европейски училищен двор", "Осинови паметник, "Моята доброволческа история", както и бинарният урок "ЕС - каква е ползата за мен" проведен само в Казанлък и Стара Загора. Грозева подчерта също, че най-често много от дейностите не приключват само в годината на осъществяването им. Благодарение на желанието и ентусиазмът на доброволците, те се пренасят и в следващите години и се превръщат в практика, което всъщност е радващо и удовлетворяващо за самите работещи в "Европа директно". В тази връзка, тя посочи като пример и планираната за настоящата година Екоразходка в града, която според предварителната идея ще обхване паметниците осиновени през 2011 година от доброволци. В разходката ще се включат представители на двете най-отдалечени поколения - младежи и възрастни в около пенсионна възраст, поясни още Румяна Грозева. Идеята на разходката е, в Европейската година на Активния живот на възрастните хора и солидарност на поколенията, проверката на състоянието на паметниците да илюстрира, както активността на възрастните, така и приемствеността между поколенията.
"В тази година инициативите ни са насочени както към това да поощрим самите възрастни хора, да не се отказват от активния живот, така и към хората формиращи политики в тази област, които да помислят за това, че хората с опит, макар и вече в неактивна трудоспособна възраст, биха били много полезни по други начини." - коментира още Грозева.
През 2012 година, вероятно в края на октомври, в Стара Загора ще бъде организиран и семинар за общински съветници, който ще запознае местните старейшини на двете общини с приоритетите на ЕС за периода 2014-2020 в регионалната политика.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар