петък, 9 март 2012 г.

Спира въгледобивът!

Бият тревога синдикалисти-миньори

До дни може да бъде спрян добивът на въглища от трите открити рудника в държавното "Мини Марица изток" ЕАД-Раднево, твърдят от КНСБ и КТ Подкрепа.
Според синдикалистите това ще стане заради зверска експлоатация на находището и нарушени елементарни изисквания. Всеки един момент добивните участъци в рудник "Трояново - север" могат да бъдат затрупани от пръст, защото коефициентът на разкриваемост на пластовете е на критичното ниво от 1,02. Завишават се плановете за добив, а на практика не се прави нищо за разкриване на въглищата, категоричен е председателят на КНСБ в рудника Янчо Петров.
Думите му потвърждава и неговият колега от КТ Подкрепа при рудник "Трояново -3" Стойчо Стойчев, според него това се правело по нареждане от високо място .
За проблеми с технологията призна и зам. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при едно от идванията си в дружеството през февруари. 12 конкретни препоръки били направени към мините от "Минпроект" още в края на м.г.
Няма нужда да правим нова стачка, некадърността на ръководството ще доведе до спиране на въгледобива от самосебе си, заяви лидерът на "Подкрепа" в дружеството Генчо Генчев. Той и колегата му от КНСБ Валентин Вълчев се обявиха за отделянето на енергетиката от МИЕТ. На практика в мегаминистерството няма нито един специалист в минното дело, твърдят от двата синдиката.
40 дни след края на 8-дневната януарска ефективна стачка от КНСБ и КТ Подкрепа са категорични, че постигнатите тогава договорености не се изпълняват. 99 са предписанията само от проверката на Главна инспекция по труда от 25 януари до 1 февруари т.г.
Вместо 85 работници и специалисти в рудниците са назначени едва 4 и то не на посочените от управителите на рудниците места. 1 500 молби за работа имало натрупани в деловодството на дружеството, никой не им обръщал внимание.
От 56 булдозера едва 15 били ремонтирани и в движение, купувала се обаче друга техника.
С две седмици била забавена по вина на изпълнителния директор на мините инж. Евгени Стойков процедурата за изготвяне на нов колективен трудов договор. Наместо на 23 февруари стартирането на преговорите се очаквало да стане едва на 8 март. Синдикатите възнамеряват да заведат дело за орязани с 5 на сто възнаграждения на работниците. Орязването станало под претекст, че не е изпълнен бизнес-планът за януари, когато вървеше ефективната стачка.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар