четвъртък, 22 март 2012 г.

26 март (13 март) - Ден на Тракия


Този възторг, това удивление от победния ход на Балканската война и от устрема на 23 Пехотен Шипченски полк, предвождан от безумно смелият полковник Иван Пашинов, вдъхновяват подпоручик Константин Попов от Казанлък да възкликне спонтанно: "Велик е нашия войник, велик, велик … Безстрашен би се ден и нощ. Бърдата цепи разярен със страшния си вик "На нож!"
26 март 1913 година
Хора, запомнете тази дата! Падна Одрин! Крепостта на една огромна империя въздигната срещу свободолюбивия порив на един малък народ. Тези, които загинаха за свободата на Одрин, загинаха за Тракия. За тази наша земя започна Балканската война, а освобождението на Одрин е най-сияйната й победа. Тя е епопея на българския дух, воля и военно изкуство, величествен връх на народната саможертва, което може да се сравни единствено с Шипка…Национално освободителния характер на войната въодушевява бойци и офицери към нечувани подвизи.
След тежките боеве при Селиолу, Петра, Люлебургас и Лозенград, рано сутринта на 24 март бе даден първият сигнал, че започва решителната атака за превземането на Одринската "непревземаема" крепост … А Одрин се държи! В крепостта се намират 65 хиляден гарнизон, 500 оръдия и хиляди съвременни картечници под командването на Шукри паша.
След като обсадата на Одрин се оказва безуспешна българското командване издава заповед за щурмуване на крепостта с всички сили и средства, с нощни сражения "Връщане назад няма - казва Вазов. - Напред ни чака слава, а назад - безславие и смърт."
В 13 часа на 24 март артилерията от всички сектори открива огън с ураганен устрем и нанася големи поражения на противника. На другата сутрин пехотата се вдига и безшумно се устремява в атака. Дружините от 23 Пехотен Шипченски полк, 5-6 - ти, 10-ти Родопски и други с мощно "Ура" и "На нож!" след четири часови кръвопролитни боеве завладяват целия "източен" сектор. Атаката продължава и през нощта на 25 срещу 26 март. Турската отбрана обезумява. Една след друга падат укрепленията Айвазбаба, Кастенлик, Илдъз и други. Шукри паша обявява капитулация. В 10 часа на 26 март 1013 година българската войска тържествено, под развети знамена и бойни маршове влизат победоносно в Одрин.
Превземането на Одрин е най-високият връх в българската бойна мощ и военно изкуство. На 30 май 1913 година със съдействието на великите сили в Лондон е подписан мирният договор. Това е звездният миг за България. За пръв път в своята история България получава по международен договор почти цяла Тракия.
Костадинка Димитрова
Тракийско дружество Капитан Петко войвода гр. Казанлък

Няма коментари:

Публикуване на коментар