четвъртък, 22 март 2012 г.

Археолог №1 Веселин Игнатов: Източната могила край Караново крие още много тайни

За пръв път в България бе извършено свръхдълбочинно сканиране на обект, свързан с древното минало на земите ни

Свръхдълбочинно /до 25 м. под повърхността на терена/ сканиране на уникалната Източна могила край новозагорското село Караново извършиха в началото на месец март специалисти от австрийския Централен институт за метрология и геодинамика.
Финансирането бе осигурено от Римо-германския музей в Майнц, който работи в тандем с археолог №1 за 2010 година Веселин Игнатов.
снимка: Веселин Игнатов с една
от уникалните ритуални чаши

Интересът към обекта, където са експонирани реставрирани от Силвия Борисова златни, сребърни, медни и бронзови съдове, ползвани от траките е предизвикан от големия му потенциал, коментира немският историк д-р Маркус Шолц.
При сканирането са използват четири метода, а резултатите се обработват и събират посредством компютърна система, която позволява създаването на триизмерно изображение в дълбочина.
Първото измерване е с електро съпротивителна томография, следващото е с GPR-радар, след който идва ред на магнитния скенер. На финала се ползват сеизмични датчици. Тепърва предстои цялостна обработка на събраните данни, но от сега е ясно, че под откритата от д-р Игнатов през 2009 година гробница на тракийски аристократ има и други помещения.
В разговор по телефона за вестник "Долина" д-р Веселин Игнатов потвърди първоначално появилите се съобщения за нови, останали неразкрити при класическото разкопаване на могилата артефакти.
"Със сигурност вече знаем, че под гробницата, която разкрихме през 2009-а и направихме достъпна за туристите през 2011-а има поне още една. Тази, която ние изследвахме е най-старата известна от първите години, в които Тракия влиза в границите на Римската империя. Ние можем само да гадаем дали положеният в нея аристократ е принадлежал към най-старото, все още свободно от римляните тракийско племе или е бил представител на новата, вече подвластна на завоевателите ръководна прослойка на онова общество. Очаквам при последяващите разкопки с конвенционални методи да си дадем отговор на този, а и на още много въпроси. Хубавото е, че ползваният от австрийският екип метод в пъти ще поевтини работата ни. Благодарен съм на колегите от Майнц, че осигуриха както финансирането, така и контакта с австрийския институт."
- Какво следва от тук - нататък, д-р Игнатов? Имате ли издаден открит лист за продължаване на разкопките?
- Имахме открит лист за геофизичното проучване, очаквам да получим и за нови разкопки, които се надявам да започнем в средата на май. Проблемът е в липсата на средства. Всички знаят, че досегашната ни работа бе подпомогната от ОББ. В момента на практика не разполагаме с нито стотинка. Въпреки това, ако се наложи, ще продължим "на мускули".
- Миналата есен показахте първата изцяло реставрирана тракийска двуколка, на бял свят се появи изключително ефектна Ваша монография на тази тема. Да очакваме ли продължение?
- Спечелихме проект за реставрацията на още една двуколка, тя ще бъде представена на обществеността тази есен, ако е речено - може да прибавим към нея възстановка на четириколка. Не сме се отказали от идеята да създадем уникалния музей на тракийската колесница. В процес на подготовка е труд на немските колеги, продължаваме и ние да анализираме и уточняваме откритото до сега.
- Как ще коментирате работата на австрийските специалисти?
- О, в тази област аз съм лаик, но се убедих, че с техниката могат да бъдат направени чудеса. Е, колкото и да е добра, тя не може да отмени изцяло класическото "човъркане" и последващото "разгадаване" на откритите артефакти.
- След показното проучване нямате ли опасения, че обектът може да се превърне в примамлива дестинация на ...иманярите?
- Да чукнем на дърво, могилата има денонощна охрана, а вярвам че отговорните институции няма да чакат нов иманярски набег, за да намерят минималните за старт на проучванията средства.

Мъж на 36 - годишна възраст, по всяка вероятност аристократ от династията на одриските царе е бил погребан, чрез кремиране в средата на Първи век от новата ера в специално изградена за него гробница в Източната могила край новозагорското село Караново, припомни Игнатов. За установяване възрастта и пола на кремирания спомогнал оцелял зъб и парче от ключицата му. Няма данни погребаният тук да е бил цар, но със сигурност е получавал царски подаръци, защото откритите две сребърни чаши с позлатени орнаменти и надпис "Направи ме Паулус" имали аналози единствено в сервизи, откривани сред владетелски съкровищници. От подобен тип има запазени едва три, като те са собственост на Бритиш мюзеум и на Бил Гейтс, цената на последната откупена на търг надхвърлила 1 млн. британски паунда. Най-вероятно чашите са изработени в района на Южна Италия.
По безспорен научен начин е установено, че сред богатите дарове е имало ястия, приготвени както от домашни животни: прасенца и кокошки, така също и от дивеч: патици, бекасини, сърна, фазан, белочела гъска. Точно последната е дала възможност за датиране дори на сезона, в който е станало погребението: края на октомври - началото на март, времето в което гнезди по нашите земи тази птици. Изключително точно може да се каже, че ритуалът по изгарянето на трупа е станал в средата на Първи век, когато държавата на Одрисите вече е била погълната от Римската империя, но аристокрацията й си е запазила правата.
Посетителите на обекта могат да видят погребението в пълния му блясък: само керамичните съдове са 185, десетки са монетите, оставени в близост до праха на покойника, сред тях има една златна-ауреус на Тиберий /16-37 година от н.е./. Нейната стойност в онази епоха е била равнозначна на годишната заплата на среден военноначалник.
"Наличието на толкова богати дарове показва недвусмислено, че местната аристокрация не се е съобразявала със строгите римски закони, които забранявали оставянето на злато и сребро в гробовете!", подчертава Игнатов.
Два комплекта въоръжение - за бой от кон и за пешак са намерени край изградената от сурови и набързо опечени тухли гробница с размери 5х4 м., която била покрита с 4 метров пръстен насип почти в центъра на Източната могила край Караново.
Археологът е убеден, че това е вторично погребение.
"Само в района на Новозагорско има около 500 тракийски могили, по-голямата част от тях са прошетани от иманярите, когато започнахме да проучваме Източната могила попаднахме на три изкопа. Само при единия среднощните ни "колеги" са въртели копачите напразно...", усмихва се тъжно Игнатов, който минава за един от най-добрите познавачи на онази далечна епоха и който е успял да открие и съхрани може би най-много елементи на ползваните от траките бойни колесници.
Христо ХРИСТОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар