петък, 2 март 2012 г.

И Община Мъглиж отчете проект за социални асистенти и домашни помощници

До септември ще стане ясно дали тази социална дейност ще бъде делегирана от държавата

След 14 месеца усилена работа Община Мъглиж отчете проект "Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора" - дейности "Социален асистент" и "Домашен помощник". Общата му стойност възлиза на 107 389,44 лв., като сумата е предоставена безвъзмездно за осъществяване на дейността.
Целта на проекта е подобряване качеството на живот на лица с увреждания и самотно живеещи хора, като едновременно с това се осигурява заетост и на безработни в сферата на социалните услуги.
Услугата предоставена по проекта е била с продължителността 12 месеца, отчете работният екип. Обхванати са 34 броя потребители от населените места на територията на Община Мъглиж. 15социални асистента и 13 домашни помощници са се грижили за потребителите включени в проекта, като преди това те са преминали въвеждащо и надграждащо обучение.
Освен екипа реализирал проекта, с ръководител Делка Алексиева, на заключителната конференция присъстваха близки на потребители на услугата, както и социалните асистенти и домашните помощници.
Ще продължи ли да се предлага социалната услуга, стартирана чрез проекта в община Мъглиж, и занапред под някаква форма, попитаха присъстващите в залата близки на потребители, както и социалните асистенти и домашни помощници включили се в досегашните фази на проекта. Делка Алексиева - заместник кмет на Общината и ръководител проект разясни: "На последния мониторинг по проекта г-жа Петя Колева, която е регионален координатор на проекта е споделила, че от Министерството на труда и социалната политика са съобщили, че средствата по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са изчерпани и няма да има отворена четвърта фаза. Идеята на Министерството на труда и социалната полита е да бъдат предоставени дейностите като социален асистент и домашен помощник като делегирана от държавата дейност. Средства за този тип дейност да получава всяка община и тя да назначава социални асистенти и домашни помощници на нуждаещите се. Това най-рано можело да стане през месец септември."
"Ако държавата предостави такива делегирани дейности Община Мъглиж ще се възползва от тях.", увериха от ръководството на Община Мъглиж
Благодарност към целия екип организирал и реализирал дейността, изказа и Мария Лолова - ръководител "Социално подпомагане под чието ръководство е бил осъществен проектът в Мъглиж. "С усилията на всички ни успяхме да дадем помощ и подкрепа на не малко хора в затруднено положение. Имахме добра съвместна дейност и нямаше проблеми с организацията и реализацията на проекта. Знам че има много недоволни, заради малкото бройки потребители, които ни бяха дадени, както и че с тези бройки не можаха да обхванем всички хора които имат нужда от услуга на територията на Община Мъглиж. Добрата новина е, че другият проект по който работи Общината, който е насочен към деца с увреждания, получава допълнителна сума и удължаване на срока на действие." - съобщи още Лолова по време на заключителната конференция.
Яница Станчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар