петък, 2 март 2012 г.

Пламен Петрунов: "Бързината на решените дела, не е за сметка на качеството"


Пламен Кирилов Петрунов е с над 17 годишен юридически стаж. От 09.11.1991 г. до 16.11.1993 г. е съдия в Районен съд - Стара Загора, на същата длъжност, но в Окръжен съд - Стара Загора е от 16.11.1993 г. до 03.01.2007 г. включително. Ръководител е на Административно отделение в Окръжен съд - Стара Загора от 04.05.2004 г. до 03.01.2007 г. С Решение по протокол № 5 на ВСС, проведено на 10.02.1999 г. е повишен в ранг "Съдия в АС", а с решение по протокол № 28 от заседание на ВСС, проведено на 15.06.2006 г. е повишен в ранг "Съдия във ВКС и ВАС". Пламен Петрунов е председател на Административен съд Стара Загора. Ето какво сподели той пред вестник "Долина" относно проблемите на Административния съд като негов председател, за делата разглеждани в него и за свършената работа на магистратите от АС.

- Г-н Петрунов, кое е най-характерното в работата на един административен съд?
- На административния съд са подведомствени всички дела по искания за издаване, изменение, отмяна или обявяване в нищожност или унищожение на споразумения по Административно - процесуалния кодекс, защита срещу незаконно принудително изпълнение, обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действие или бездействие на администрацията или длъжностни лица, установяване на неистиността на административни актове по АПК, обезщетения от вреди за незаконно изпълнение, обявяване в нищожност, обезсилване или отмяна на решения на административни съдилища.
- Пъстра палитра. Каква е динамиката в работата на съда?
- През миналата година са постъпили общо 1011 дела. От тях са завършени с окончателен резултат 856 в изискуемия срок от 1 месец. Не бяха приключени по различни причини 155 дела за миналата година, а от предходната години техният брой е 4.
- Много голям процент от решени дела ...
- Да, процентът е много голям, но не е за сметка на качеството. Това стана благодарение н отговорната работа на магистратите в съда. Целта ни винаги е била постановяване на качествени актове, отговаряща на фактите. Всяко едно постановление е написано в законоустановения срок или един месец от приключването на делото. Нямаме през миналата година нито едно дело, което е решено и написано извън този срок.
- Нека се върнем към най-често срещаните казуси, с които се сблъсквате?
- Работим по 56 закона. Динамиката е различна. През 2011 година има леко завишение на делата по устройство на територията, както и на делата по административно-осигурителния кодекс. По останалите делата бележат устойчивост.
- Преди няколко месеца се проведоха изборите за президент и вицепрезидент, както и за органи на местната власт. Обикновено след подобни обществени мероприятия работата на административните съдилища се увеличава, защото винаги има хора или групи хора, които смятат, че са били ощетени. И тогава топката влиза във вашето поле. Каква беше ситуацията след последните избори?
- Не съм извършил съпоставка примерно колко дела сме разгледали през 2007 година, все пак са минали 4 години. След последните избори в съда са образувани 25 дела, като само три от тях бяха присъединени към други, защото се оказа, че различни жалбоподатели се жалват от едно и също нещо. Пет дела бяха прекратени поради некоректност и спазване на законовите изисквания в жалбите. Останалите бяха разгледани и трябва да отбележа, че техният брой бе малък. В два случая при избор на кметове на Чирпан и Павел баня съдът отреди решенията на Общинските избирателни комисии като прие, че не са допуснати съществени нарушения. Атакуваните избори на общински съветници в Раднево и Гълъбово жалбите бяха отхвърлени, като се прие, че няма нарушение на изборния закон. Отхвърлени бяха и 9 жалби по избор на кметове в някои села.
- Вие работите по силата на Административно-процесуалния кодекс. Няма какво да крием, че от години съдебната система се обвинява, че работи бавно. Вие като специалист какво смятате, че трябва да се усъвършенства за да се ускори решаването на дела, които в повечето случаи решават и човешки съдби?
- Да, знам за тези становища на част от обществото. АПК е само от 5 години и не мога да кажа, че има някакви проблеми, които да пречат на динамиката на процесите. По-скоро пречките идват от грешките на административните органи, които затрудняват прилагането на кодекса. Спазването на правилата от административните органи, правата на гражданите и изискванията на кодекса са взаимнозависими и ще доведат до ускоряване на вземаните решения. Причина за едно примерно забавяне са неясна написана жалба, забавяне на внасянето на таксата, пропуски при внасянето на жалбата. Искам да бъда ясно разбран - съдът няма за цел да забавя решенията на който и да е било проблем.
- В един наш разговор преди около пет години Вие поставихте остро един много сериозен проблем, който пречи на нормалната работа. Става дума за базата на съда. До къде стигнаха работите в тази посока?
- Спомням си , че тогава казах, че въпросът ще бъде решен в рамките на няколко месеца, но нищо не стана и вече пет години ние работим при ненормални условия в мрачни и неподходящи помещения. Но все пак има светлина в тунела. През пролетта на миналата година започна ремонт на петия етаж на партийния дом, където ще бъдем преизбирани. Голяма част от строителните работи са вече приключени. Има някои недостатъци, които трябва да бъдат отстранени от строителите. Предстои да се извършат проби на инсталациите. Надявам се това да стане в рамките на един месец. Ще ни трябва и ново обзавеждане, защото е смешно да се каже, че в един нов дом можем да влезем с това, с което разполагаме в нашите две помещения сега. Надявам се, че ще ни бъдат отпуснати средства от Висшия съдебен съвет и най-вероятно, чрез обществена поръчка да направим съответното обзавеждане, още повече, че за някой съдебни зали има специфични изисквания. Не смея да правя каквито и да било прогнози. Надявам се това да стане в най-близко време, защото магистратите и служителите от Административен съд Стара Загора доказаха с труда си и поведението си през годините, че заслужават да работят при добри условия.
Сава Савов

Няма коментари:

Публикуване на коментар