четвъртък, 22 март 2012 г.

Училищните автобуси влизат в пълна употреба


Двата училищни автобуса, с които вече няколко години се превозват ученици към средищните училища в общината, ще бъдат използвани и за превоз на ученици във връзка с тяхната извънкласна дейност при олимпиади и спортни мероприятия. Това решиха съветниците на заседанието си този понеделник.
По време на дебата по точката съмнение, че решението може да доведе до неприятни за Общината последици, изрази съветникът от БСП Васил Самарски от името на групата съветници. Според неговите думи, автобусите са предоставени на Общината като дарение от Министерството на образованието с изричното условие те да бъдат използвани за превоз на ученици във връзка с нормалния учебен процес и то за средищните училища. Той припомни също, че съдът е отменил решение на местния парламент, автобусите да обслужват училището в Ръжена и ОУ "Паисий Хилендарски" точно защото те не са средищни, въпреки че са доказали реална нужда от превоз на ученици. Самарски изрази и опасението, че при евентуален инцидент при транспорт на ученици в извънучилищно време, това би поставила Общината в още по-неприятна ситуация.
В отговор на това, кметът Галина Стоянова поясни, че въпросните автобуси не са предоставени като дарение, а с договор между двете страни - Общината и Министерството. В този договор Общината е била задължена да изпълни прехвърлянето на собствеността. "Автобусите са общинска собственост, следователно Общината има правомощия да се разпорежда с нея. Черпим опит от други общини, за това как там се използват тези специализирани превозни средства." - коментира още Стоянова. Тя подчерта, че отговорността при извършване на превоз на ученици, независимо от причината винаги е еднакво голяма. Стоянова припомни, че има специална наредба, която определя реда за извършване на превоз на ученици, както и предписание на Регионалния инспекторат, които се спазват задължително. По думите на кмета на Общината, освен че излиза по-скъпо, наемането на външни превозвачи за извънучилищни мероприятия съвсем не е по-сигурно, защото няма как да бъде контролирано техническото състояние на предоставените превозни средства.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар