четвъртък, 22 март 2012 г.

Източното остава без църква


Терен за храма е отреден отдавна, но организационни неуредици лишават квартала от църква вече 20 години

Казанлъшкият квартал "Изток" отново се размина с възможността да има църква на своя територия. На заседанието си този понеделник, местните общински съветници разгледаха точката, която касаеше дарение на общински имат в полза на Българската православна църква именно с цел там да бъде изграден храм. Както припомни съветникът от "Експерти за Казанлък" Цветан Шиков, теренът е определен за това още преди 20 години, като дори има решение на местния законодателен орган, в което е определена цена за него в размер на 13 000 лева. Шиков обаче призова колегите си, да карат жителите на квартала да чакат още 20 години за свой православен храм и да приемат условието на Старозагорската епархия имотът да й бъде дарен. Щом като имотът ще бъде дарение, в новопостроената църква ритуалите по кръщение и смърт да бъдат безплатни за жителите на общината, поиска да се добави като условие по дарението съветникът от НДСВ Галин Георгиев. Предложението му обаче не беше прието от колегите му съветници.
От своя страна съветникът от БСП Васил Самарски пък коментира, че в ОбС има депозирани още молби за изграждане на храмове, които са християнски, но не православни. "Те също чакат от години да се реши въпросът с терена. Ако дарим земя за този храм, така ли ще постъпим и с останалите? Европейци сме и трябва да гледаме равнопоставено на всички религии, независимо от собственото ни вероизповедание." - допълни още Самарски.
В отговор на колегата си, заместник председателят на ОбС Нено Влайков изрази позицията, че тъкмо като европейци е редно съветниците да дадат същия толеранс и на други църкви, решили да изградят храм в Казанлъшко, стига условията и желанията им да са в рамките на нормалното и възможното, а не "свръхпретенции". Ако има подобни изхвърляния отказ ще получи и православната църква, категоричен бе Влайков.
Въпреки аргументите за и против, точката остана без решение. За да бъде взето решение за дарение, то трябва да бъде гласувано с минимум 28 гласа "За", според правилника на ОбС. Настоящата точка обаче събра едва 25 гласа "За", против и въздържали се нямаше, въпреки че в залата присъстваха 30 съветника, някой от които очевидно предпочетоха да не участват в гласуването.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар