петък, 9 март 2012 г.

Трети март отново събра политици и патриоти на върха


За поредна година хиляди българи се стекоха на легендарния връх Шипка по повод Националния празник 3 март. За да отдадат заслужена почит към героизма на хилядите български опълченци, руски, белоруски, украински, румънски, фински воини, сражавали се с турската войска и отбранявали заветния връх, на тържествата в подножието му дойдоха вицепрезидентът Маргарита Попова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, представители на посолството на Руската федерация в Р България, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада, народни представители, кметовете на общините Казанлък и Габрово, областните управители на Стара Загора и Габрово, ръководители на културни институти, политически сили, патриотични съюзи, неправителствени и младежки организации, сдружения на офицерите от запаса и резерва, хиляди родолюбиви граждани.
Независимо от изключително лошото време, силния вятър, студа, снега и суграшицата, вицепрезидентът Попова, вицепремиерът Цветанов, кметът Стоянова и още много политици и граждани изкачиха пеша пътя до легендарния връх. Там бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на свободата и с минута мълчание бе почетена паметта на героите.
Символичен домакин на тазгодишните тържества беше Община Казанлък.
Значението на 3 март за избавлението на българския народ и за неговия път в една свободна и независима държава, подчерта в словото си кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.
Че 3 март е най-знаменателната дата в календара на българската история, подчерта в думите си от върха и вицепрезидентът Маргарита Попова.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пък се обърна към хилядите хора от цяла България, развели гордо знамена, че 3 март е денят, в който всички се прекланяме пред героизма и великата саможертва на верните народни синове, "които ни дадоха вечен урок по родолюбие и записаха имената си в гордите страници на българската история!"
Стихотворението "Опълченците на Шипка", рецитирано от капитан Николай Господинов от Втора Тунджанска лекопехотна бригада, "Песен за България", изпълнена от ВГ "Искрица", и родолюбците от Национално дружество "Традиция" - регионални клубове Казанлък и Стара Загора, строени в своите автентични опълченски униформи, хилядите млади и възрастни хора на площада под върха с развети трибагреници създадоха истинско празнично настроение и гордост, че сме българи. Студентският ансамбъл "Траки" към Тракийския университет в Стара Загора увлече присъстващите на площада под върха в огромно празнично хоро.
Преди тържествата на връх Шипка на централния площад в Казанлък се проведе тържествена церемония по отбелязване на националния празник.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар