четвъртък, 29 март 2012 г.

Инициативен комитет организира честването на 100 години от рождението на Петко Влаев


С различни събития през цялата настояща година ще бъде почетено делото на видния казанлъшки общественик Петко Влаев. Поводът е че именно през 2012 година се навършват 100 години от неговото рождение. Идеята за отбелязването на годишнината е на Инициативен комитет, в който влизат приятели, последователи и ученици на Влаев, в годините на активната му трудова и обществена дейност.
Първата инициатива предвидена в рамките на честванията ще е кръгла маса, целта на която е да припомни на Казанлък и по-младите поколения, заслугите на Влаев за развитието на града на розите и цялата долина, която ще се проведе на 20 април. През август пък, фотоизложба ще отбележи значимите моменти от пътя и делото на казанлъшкият общественик, а в деня на рожденият му ден - 3 август, представители на инициативния комитет ще отдадат почит на Влаев на гроба му.
Казанлъшкият писател Веселин Стоянов пък се е заел с отговорната задача да събере в книга живота и делото му.
"За Петко Влаев, самият Чудомир, който беше изключително пестелив на похвали човек, даде висока оценка." - коментира при представянето на програмата за честванията Георги Захариев. По неговите думи, на Влаев Казанлък дължи съвременният си вид. Изключително широко скроен човек, който не просто умееше да ръководи с далновидността на грижовен стопанин, но и да създава качествени стопански ръководители, записали впоследствие своите имена в историята на Казанлък и България, подчерта още Захариев. Той припомни, че самият Станчо Коев - кметът на столетието на Казанлък, е един от учениците на Петко Влаев.
Влаев е активен член и функционер на партията още в годините на антифашистката съпротива и за тази си дейност има влязла в сила присъда. След 9-ти септември 1944 година работи в Казанлък, а създаването на кооперативното стопанство в града е негова заслуга. В последствие е изпратен в армията, където е и преподавател на курсанти във военното училище. Връща се в Казанлък и за малко е кмет на града. Най-активната му обществена служба в полза на цялата околия е в годините докато заема поста на първи секретар на градския комитет на партията. Негова е заслугата и за активизирането на много видни културни дейци на Казанлък, сред които - Чудомир, академик Петко Стойнов, художници, музиканти, артисти. Една от особено ценните за града придобивки - Художествената гимназия, е плод отново на усилията на Влаев и на Дечко Узунов.
"В сферата на управлението ние сме само асистенти, Петко Влаев е академик." - припомни думите на Станчо Коев секретарят на инициативния комитет Ангел Попов.
Учредители на Инициативния комитет са Любомир Дянков, Тончо Чакъров, Стефан Дамянов, Росен Георгиев, Янко Ортакчийски, Иван Гороломов, Неделчо Братоев, Александър Минчев, Бончо Песев, Ангел Попов, а съпредседатели са Георги Захариев и Минчо Йовчев.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар