петък, 8 юли 2011 г.

Злато за Казанлък в гръцката столица

На Олимпийския манеж в Конната гръцка база в Атина - "Маркопуло", Михаела Янкова (на 22 години, "Спешъл Олимпикс атлет" на Ездови клуб "Багатур" - Казанлък) заедно с коня Розмари, завоюваха златен медал в дисциплината "английска езда". Отличието бе връчено на младата състезателка от Стойца Аргилашки представител на Българска федерация по конен спорт.
"Михаела доказа достойнствата на българската езда", сподели треньорката й Нина Нанкова. За първи път български ездачи с увреждания участват на международни състезания в резултат на ефективното партньорството на Българската федерация по конен спорт и "Спешъл Олимпикс България" с подкрепата на Министерството на физическото възпитание и спорта. Над 50 български коня от цялата страна участват в програмата на "Спешъл Олимпикс".
22-годишното момиче е член на сдружения "Бъдеще за деца с увреждания" - Казанлък, прекарало е детска церебрална парализа и от 2 години усилено тренира на базата на прабългарската школа за оцеляване "Бага тур" край Мъглиж с помощта на кинезитерапевтката от Стара Загора - Петя Томова.
Златният медал е станал възможен заради чудесното сработване на Михаела с кобилата Розмари.
"Спешъл Олимпикс" е създадена през 1968 година, а в тазгодишните летни участваха 12 000 спортисти от цял свят. Под погледа на древногръцкия бог Аполон, който е талисман на 13-ите игри и под мотото "Аз участвам", състезатели доказват уменията си в 22 дисциплини. България беше представена от 16 състезатели в дисциплините плуване, лека атлетика, бадминтон, боче, тенис на маса и конна езда. Бюджетът на делегацията е повече от скромен, едва 48 000 лв., които са събрани доброволно от различни общини.
Досега "Спешъл Олимпикс България" има участие в 6 летни и 4 зимни световни игри.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар