четвъртък, 28 юли 2011 г.

Мегалитът - паметник на културата


Мегалитът в Бузовград да бъде признат за паметник на културата, поискаха от областният управител Йордан Николов жителите на казанлъшкато село. На втората си среща с него, те обосноваха искането си с факта, че култовото тракийско съоръжение е не само по-старо от гробниците в Долината, но е и първопричината те да бъдат изградени именно тук. Само като паметник на културата обаче то може да бъде съхранено за поколенията, убедени са бузовградчани. Пред областният управител те настояха и до Мегалита да бъде изграден път. Не стана ясно обаче, дали той трябва да е на мястото на настоящата еко-пътека, която води до обекта или по друг маршрут.
Според ръководството на ИМ "Искра" Казанлък, през септември пък, археологът Диана Димитрова и нейният екип ще започнат работа в една от могилите край селото, съобщи по време на срещата зам. областният управител Галина Стоянова. Въпросната могила наскоро е била разкопана от иманяри и към момента продължава да стои отворена, за което областният управител пое личен ангажимент да разговаря с министъра на културата Тодор Чобанов.
Недостига на вода в някои части от сулото, откраднатите капаци на шахтите и лошото състояние на пътя до Казанлък, бяха другите проблеми на хората от Бузовград, които те поставиха пред Йордан Николов.
Кметът Михаил Янушев обясни, че проблемът с водоснабдяването е от години, тъй като водоемът е стар и няма документация за изграждането му. Потропал е на много врати и надеждата му е, че новият управител на ВиК - Казанлък е взел проблема присърце. От името на 2 500-те жители на Бузовград той изказа благодарност на екипа на областния управител за осигурените 800 хил. лв. по програма "Аварийни обекти" на Агенция "Пътна инфраструктура", за извършената реконструкция на опасния мост на река Тунджа, който предстои да бъде открит официално.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар