четвъртък, 21 юли 2011 г.

Библиотекарите от региона се сдружиха


1 юли тази година секретари-библиотекари и библиотекари от читалищните библиотеки от община Казанлък, както и библиотекарите от Общинска библиотека "Искра", учредиха Регионално дружество на ББИА - община Казанлък.
Идеята се ражда през есента на 2010 година с оглед на необходимостта от развиване на квалификационна и координираща дейност, извършвани в библиотеката спрямо библиотеките от региона и на основание Закона за обществените библиотеки. Това се случва в разговор между Анна Кожухарова, директор на Общинска библиотека "Искра" и Мина Миревска, главен библиотекар там. Като следствие от първоначалната идея са последвалите ежемесечни сбирки на гилдията, в общо отразяване на празници, подпомагане в изработката на проектна документация, множество експертни консултации, по-чести колегиални и човешки срещи, проследява историята на учредяването Анна Кожухарова.
Новото дружество ще насочи усилията си в посока - за издигне социалния статус на професиите в библиотечно-информационната дейност и да оказва професионална защита на своите членове; за съвременното развитие на библиотечната и научно-информационната дейност гарантиране правото на достъпност до информацията на гражданите; за разработване на национална библиотечно-информационна политика, нормативна уредба и приложението им; за стимулиране научно-изследователската и научно-приложната дейност в областта на библиотечното дело и научно-информационната дейност, коментираха още учредителите. По тяхно мнение, особено необходима ще е подкрепата на ББИА при процесите на трансформация, които застават пред българските библиотеки, задължителното кариерно развитие на библиотекарите и особено на тези със средно образование.
За председател на новото дружество беше избрана Мина Миревска - главен библиотекар-методист от ОБ "Искра". Заместник стана Светлана Колева - главен библиотекар, завеждащ отдел " Редки и ценни колекции", а секретар - Мария Желева, библиотекар в НЧ " Пробуда"- с. Копринка.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар