четвъртък, 21 юли 2011 г.

Анкети ще ориентират общинарите за най-проблемните зони в града


Специална анкета са разработили служителите от Дирекция "Международни програми инвестиции и туризъм" на Община Казанлък, която цели да определи най-проблемните зони в града, както във инфраструкторно, така и в социално отношение. Анкетите ще бъдат разпространени сред жителите на Казанлък, като един от начините да бъде сондирано общественото мнение по въпроса, какво е приоритет за града в бъдещите 7 години. Анкетите са част от анализа на града, който трябва да бъде извършен във връзка с изработването на "Интегриран план за градско възстановяване и развитие - Казанлък 2020", съобщи в началото на седмицата Станислава Балканска, директор на Дирекция "Международни програми инвестиции и туризъм". В рамките на сондирането на общественото мнение, ще бъдат включени не само гражданите, но и представителите на местния бизнес, неправителствени организации и представители на всички сектори от обществения живот в града.
От идния месец ще бъдат сформирани и работни групи, които ще включват представители на НПО, общински съветници, бизнесмени. Те също ще участват със свои идеи и предложения във връзка с Интегрирания план, като в същото време ще могат и да упражняват контрол върху работата на екипа.
Екипът който основно ще координира работата по проекта е 5-членен, като в него има "служител по нередностите", съобщи още Балканска. Неговата роля ще е да приема всякакви оплаквания, както и да проверява всички постъпили сигнали за нередности в работата по плана. За "служител по нередностите" в рамките на изготвянето на този план е избран Здравко Иванов - финансов контрольор в Община Казанлък.
След като бъде извършено проучването в града ще бъдат обособени 3 зони като за всяка от тях ще бъдат набелязани общите проблеми, които биха могли да бъдат решени с интегрирани проекти. За всяка от зоните ще бъдат определени по 10 проекта, които да разрешат съществуващите проблеми и да допринесат за превръщането на района в по-добро място за живеене и да бъдат предпоставка за бъдещото му развитие. Проектите заложени за всяка от зоните, ще касаят не само инфраструктура, но и всякакъв тип социални дейности, спрямо конкретните нужди. Проектите ще бъдат заложени като тип, но тяхното разработване ще стане на по-късен етап, преди по всеки от тях да бъде кандидатствано. Наличието на "Интегриран план за градско възстановяване и развитие - Казанлък 2020" не гарантира по-късно спечелването пред европейските институции на съответните заложени в него проекти, уточни още балканска. Тя обаче подчерта, че без изработването на такъв план, общината се лишава изцяло от възможността да работи по проекти финансирани от европейските фондове.
Определянето на зоните трябва да стане в рамките на следващите 15 месеца, а конкурсът за изпълнител на проекта ще бъде ноември, заради по-тромавата процедура по създаването и одобряването от Министерството на тръжната документация. До април 2013 година, трябва да бъдат набелязани и проектите, които ще подобрят състоянието на избраните зони. До 23 април 2013г. целият разработен план трябва да бъде представен в министерството на регионалното развитие.
Общата продължителност на проекта е 24 месеца. Общата му стойност е 497 020 лева, като от тях 85% са съфинасиране от ЕФРР, 10% от националния бюджет и 5% собствен принос от Община Казанлък.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар