четвъртък, 21 юли 2011 г.

Над милион от министерството за "Шушманец"


Проект за 1 милион 115 080 лева е спечелила Община Казанлък пред министерството на културата за една от гробниците в района - "Шушманец". Проектът включва за реставрация, консервация и социализация на тракийската гробница. Той стартира този месец и е с продължителност 24 месеца, съобщи в началото на седмицата кметът Стефан Дамянов. Средствата се отпускат по Оперативна програма "Регионално развитие" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Храмът в могилата "Шушманец" край гр. Шипка, община Казанлък, е открит на 28 август 1996 г. Той е изграден през ІV в. пр. Хр., но е бил използван и като гробница. Храмът няма аналогия на Балканския полуостров, тъй като е единственият тракийски храм с колони и в преддверието, и в камерата. Тук тракийската представа за строежа на Вселената е детайлно разработена. В средата на предверието се издига впечатляваща колона, която завършва с голям диск - символ на слънцето.
Общо над 4 милиона лева са вложени до момента в консервация и социализация на гробници от района, припомни още Дамянов. Той поясни, че не се е отказал от идеята всички тракийски паметници по нашите земи да бъдат свързани в общ маршрут, но за целта трябват много средства. Затова, по социализирането на обектите се работи поетапно като общината се възползва от всяка предоставена възможност за гробниците поотделно.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар