петък, 8 юли 2011 г.

Отново ще има дни на тракийската култура

Един от най-новите празници в Казанлък - Дните на тракийската култура, ще бъде възобновен, стана ясно в началото на тази седмица. След като празниците не се състояха миналата година, поради финансови причини, тази година, в първите два дни на септември, казанлъчани и гости на града отново ще имат възможността да се насладят на проявите предвидени в календара им. Възобновяването на Дните на тракийската култура тази година става възможно и благодарение на проекта "Докосване до древността" по програма на ЕС, който Община Казанлък спечели. Проектът е на обща стойност 460 хиляди лева и основната му цел е да популяризира местното културно-историческо наследство.
Благодарение на проекта в рамките на празника ще има и много нови събития, поясни кметът Стефан Дамянов, но ще се запазят и традиционните моменти. Наградата на името на проф. Ал. Фол ще продължи да бъде присъждана, с участието на Историческия музей и видни историци-траколози, в Казанлък по време на празника ще се състои и научна конференция, коментира още Дамянов.
В рамките на проекта, ще бъде сътворен и спектакъл посветен на траките живели по нашите земи. Той ще бъде изпълняван в района около Тракийската гробница, съобщи още казанлъшкият градоначалник и уточни, че това няма да е познатият вече на казанлъчани спектакъл изпълняван в предишните издания на Дните на тракийската култура.
Средства от проекта ще бъдат отделени и за облагородяващи дейности в парк "Розариум". За съжаление парите няма да стигнат за да бъде извършена цялостната промяна на парка, предвидена в отделен проект, с който не успя да се класира за финансиране пред министерството на регионалното развитие. Ще бъдат заделени обаче средства, с които да се направят подобрения в отделни части на парка, но какви точно е въпрос на бъдещо решение.
От тази година, по време на Дните на тракийската култура, Общината ще връчва и две стипендии на завършили ученици, които да се насочат към изучаването на тракология във висшето си образование. Парите за това ще бъдат заделяни от местните приходи, а предложението от общинска администрация вече е внесено в Общинския съвет, съобщи още Дамянов.
До края на седмицата ще стане ясно и какви са предложенията на италианската работна група, което е посетила Община Казанлък този вторник, във връзка с подобряването на градоустройствения план, съобщи в началото на седмицата казанлъшкият кмет.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар