четвъртък, 28 юли 2011 г.

120 години - борба за свобода, солидарност и социална справедливост


Идея, която щурмува небесата

В историята на България има дати и събития, които оставят дълбока и незаличима диря. Те светят с ярка и естествена светлина по пътя на неудържимата и вечна еманация на свободолюбивия и родолюбив български дух.
Една от тези дати е 2 август 1891 година - ден първи на организираното социалистическо движение в България. Не е случаен фактът, че социалистическите идеи изгряват за родината ни на тази дата на чутовния старозагорски връх Бузлуджа. В предългата апология на българщината Бузлуджа има свидно място. Няма защо да търсим митични символи на Бузлуджа. Хаджи Димитър, Димитър Благоев и неговите съратници са явление, което надхвърля символиката. Те са личности, които не отразяват, а олицетворяват един цял народ в едно време.
На Бузлуджа, новосъздаденото социалистическо движение поема щафетата на нашите легендарни възрожденци, вкусва от безпримерния родолюбив идеализъм на Хаджидимитровци и с чест го устоя през борческия си и трънлив път на своята сто и двадесет годишнина.
Бузлуджанският конгрес не беше просто организационен акт. Той бе един критичен момент от идейното избистряне на времето, атмосферата, идейните лутаници на хората, които на 2 август 1891 година се събраха на старопланинския връх. За тяхна чест те определиха вярно посоката, точно и здраво поставиха основата, върху която се изгради борбата на трудовите хора за социални правдини.
В лоното на патриархална и аграрна изостаналост на тогавашна България действително е било необходимо не само мъжество, но и прозрение надхвърлящо далеч погледите на съвременниците, за да се прегърне една идея, която ще щурмува небесата.
Какъв героизъм и далновидност, каква безкористна устойчивост и търпение от пионерите на социализма. Срещу тях и тяхната програма се нахвърлят с вълчата си същност полицейската буржоазна държава на царство България, всчико черно и реакционно. Но въпреки атаките и бурите те устояват и вдигнали високо над главите си горящия факел на социалистическата правда, сплотяват и организират след себе си трудовите маси в борбата за социална справедливост.
Казанлъшкият край - благодатна почва за социалистическите идеи
Социалистите от Казанлък и казанлъшкия край, симпатизантите на БСП и левицата имат основание да се гордеят със 120 годишнината на организираното социалистичеко движение, както в България, така и в казанлъшкия край. Семената на социалистическите идеи, намират на казанлъшка земя своите грижливи пазители и стопани, в лицето на наемните работници, занаятчиите, учителите и много образовани чиновници.
Връщайки се мислено към началото днес не можем да не споменем с преклонение и благодарност първостроителите на социализма в нашия край, начело с младият енергичен читалищен деец Константин Бозвелиев. Със своите прогресивни идеи и нестандартно мислене Бозвелиевата група бързо се превръща в социалистическо средище на занаяти и, работници и прогресивни интелигенти. Избистряйки бързо своята идейна ориентация, през втората половина на юли 1890 година, групата организационно потвърждава своята идейна цялост като се формира в социалистическа дружинка. Така, че организационното пропагандиране на социалистическите идеи в Казанлък започва преди учредителния Бузлуджански конгрес 1891 г. Но приемаме, че историята на Казанлъшката организация на БСП, която е приемник на БСДП, води началото си от Бузлуджанския конгрес, когато тя става член на новосформираната социалдемократическа партия.
... повече - четете на страниците на "Долина"
Георги Захариев

Няма коментари:

Публикуване на коментар