петък, 8 юли 2011 г.

6 награди за "Арт линия" от международен конкурс-пленер


С 6 награди се завърнаха младите художници възпитаници на школата по рисуване "Арт линия" с ръководител Ваня Запрянова, от 7 международен конкурс-пленер с името на Репин. Това е един от най-престижните конкурси по живопис в Украйна, който се организира от тамошното министерство на културата, уточни Ваня Запрянова след завръщането на нея и учениците й от там, където в продължение на 4 дни те представяха не само Казанлък, но и България. Казанлъшката школа "Арт Линия" е била единствената българска школа по рисуване, която е взела участие в международния конкурс. За да стигнат до пленера в град Харков, възпитаниците на школата на Запрянова са преминали през 1-вия етап, който включва одобрение по изпратени рисунки в жанровете натюрморт и портрет. До втория кръг - пленерът в Украйна са допуснати 6 от възпитаниците на "Арт линия".
Общо 55 деца от различни държави, на възраст от 9 до 17 години са участвали в пленера, съобщи за "Долина" Ваня Запрянова. Всеки от участниците, без помощта на преподавател, е трябвало да нарисува по 2 рисунки в три различни жанра. В пленера са използвани само живописни техники най-вече акварел, гваж и пастел, съобщи още Запрянова.
"След края на всеки пленерен ден беше провеждан конферанс, обсъждане на нарисуваните през деня картини, което беше изключително полезно от гледна точка на това да можем да сравним нашето ниво, с това на останалите училища. Редно е да отбележа също, че освен единствените участници от България, "Арт линия" беше и единствената извън училищна школа." - допълни още казанлъшката художничка и преподавателка.
С почетен диплом лауреат в Казанлък се завърнаха 10-годишният Кирил Кацаров, Иван Русев, Иван Димов и Александра Кършакова и тримата на 13 години, както и 15-годишната Светла Колева. Приз лауреат на Чугуевските художници пък заслужи 13-годишният Петър Добрев. "Именно дипломите са същинските награди на отличените в този конкурс, освен пособията за рисуване, които те получават. Важно е да се отбележи, че не всички участници получават награди. Конкурсът наистина е много престижен, а носителят на голямата награда - Гран при, получава и покана да учи в Харковската академия." - коментира още Ваня Запрянова.
Международно жури с председател заслужилият художник на Украйна проф. Василий Кофтин, е оценявало младите таланти.
В рамките на юни, това е второто признание за таланта и способностите на възпитаниците на "Арт линия". В началото на месеца, школата получи награда за цялостно представяне на конкурсът "Морето е живот" в Бургас. В същия конкурс 10-годишният Вангел Вангелов от школата е първи, а Кирил Кацаров - втори. 7-годишната Мария Чонова, също възпитаник на Ваня Запрянова, пък е със специалната награда за най-малък участник.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар