петък, 15 юли 2011 г.

Още 200 хиляди от фотоволтаиците


Съветници обаче продължават да твърдят, че сделката е неизгодна

Малко над 222 хиляди ще трябва да доплати на Общината фирмата, която ще изгражда фотоволтаичен парк на територията й. Това решиха на последното си заседание този понеделник местните старейшини. Решението, да отстъпят право на строеж на фирмата върху територии в землищата на няколко казанлъшки села, съветниците взеха на предишното си заседание. Сумата, срещу която "Би Си Ай" получи правото да строи фотоволтаични системи на тези територии възлизаше на малко под 2 милиона лева. Доплащането се налага, заради изричното условие в закона, в подобни случаи, на база данъчната и пазарната оценка на имотите, правото на строеж да се отстъпва за по-високата цена. В миналото си решение, съветниците гласуваха, фирмата да заплати стойността на земите по данъчна оценка.
Въпреки повишаването на сумата, съветника от ГЕРБ Теменужка Папазова за пореден път изрази мнението си, че сделката е неизгодна за Общината. По думите й, не става ясно как, земи, които преди това са били 4-та категория, при оценяването си във връзка с тази сделка, са вписани като по-ниска категория - 5-та. Тя сподели съмнения също, че заради изграждането на фотоволтаичния парк, се е наложило местене на земеделски производители от съответните парцели. Папазова коментира също, че отстъпеното право за строеж е само за 30 % от цялата територия, но останалите 70% от нея също ще останат недостъпни за гражданите, но и незапланети на Общината.
Представителят на фирмата Недко Младенов обаче поясни, че те ще заплатят отстъпено право на строеж върху цялата земя. От нея обаче наистина ще бъде застроена само част, останалото е необходимито между панелите разстояние за поддръжка. Той подчерта, че правилата за отстъпване право на стоеж се определят в закона и те са спазили всички извиквания записани в него. Младенов коментира още, че прекатегоризацията на земята е станала след проверка на комисия назначена по случая със заповед на Министерството на земеделието.
От своя страна, кмета на село Черганово поясни, че що се касае до земите в тяхното землище, решението да бъдат предоставени за фотоволтаичен парк е взето на общоселско събрание. Тя обясни също, че става дума за изоставени наводнени ниви и пасища, поне що се касае до Черганово.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар