петък, 1 юли 2011 г.

Започна "Лято в библиотеката"


За първа година общинска библиотека "Искра" стартира своята инициатива "Лято в библиотеката". Тя започна в началото на миналата седмица и ще продължи до август, включително. В рамките на трите летни месеца, всеки работен ден от 10 до 12 отделите на общинската библиотека ще бъдат домакини на заниманията с децата. А всеки следобед за свободното време на децата ще се грижат четирите библиотечни филиала по квартали и работещите в тях специалисти, уточниха още от ръководството на културната институция.
"Тайните на библиотеката", "Вълшебният свят на приказките", "Рисуваме заедно света", "Твоето любимо списание", "Моята древна Родина", "Казанлък - любимият ми град" - това са само някои от наименованията на циклите изяви, през които децата ще се учат да рисуват, четат и слушат приказки, ще вникват в тайните на една библиотека, ще научават факти за любимия си град и ще посещават културните забележителности. Чакат ги и преподавателите в детските школи по изкуствата и още много други изненади, обещават библиотекарите. Първите посетители на лятната школа получиха и бонус - безплатен достъп до компютърната техника, подарена на библиотеката от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" по програма "Глобални библиотеки".
120 деца, много родители, а разбира се и баби и дядовци, в чиито ръце са поверени малчуганите за лятото, присънваха на откриването на читателското детско лято. За доброто настроение на спонтанния празник допринесоха също деца - възпитаниците на Театрална школа "Калпазанчета-талантчета" към НЧ "Братство" с. Енина с ръководител Аня Дерменджиева. Талант и много ентусиазъм демонстрираха и други изпълнители - децата от ЦДГ "Здравец".
"За нас е предизвикателство да работим с децата през лятото, така както и през останалите месеци. Отчитаме, че библиотеката все повече се превръща в една жива институция, средище за хора от различни възрасти и с различни интереси. А грижата за децата, осмислянето на тяхното свободно време е неотменна част от нашата съвременна визия." - каза при откриването директора на културната институция Анна Кожухарова.
За организирането на новото начинание библиотеката засега разчита само на своите твърде скромни финансови възможности. Културната институция обаче се надява, в името на децата на Казанлък, да се намерят дарители, които да подкрепят усилията на специалистите това лято, да бъде интересно и полезно за любознателните малчугани. Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар