четвъртък, 21 юли 2011 г.

Язовир събра съветниците в неделя


Заради промяната в статута на микроязовир, от публична в частна общинска собственост, трябваше да заседават съветниците миналата неделя. Освен в необичайния ден, заседанието беше и в необичаен час - 19. Въпреки това обаче 26 от 37-те местните старейшини присъстваха в залата за заседания. Заседанието е било поискано по спешност от кмета на Общината в петък вечерта, стана ясно още в неделя. Въпросният язовир е в землището на с. Голямо Дряново и е част от земите, върху които ще бъде изграден фотоволтаичният парк. Статутът му обаче не беше сменен заедно със статута на останалите земи, за да не се окаже това спънка пред проекта на инвеститорите се наложи и спешното заседание на местния законодателен орган.
По време на неделното заседание стана ясно, че язовирът така и не е функционирал по предназначение. По думите на кмета на Голямо Дряново, веднъж е правен опит той да бъде пуснат в експлоатация, но има технически пречки. Към настоящият момент той е почти заравнен, обясни още кметът Никола Камбуров.
От общинска администрация поясниха, че влизайки в земите на фотоволтаичния парк, той няма да функционира като язовир, а като част от територията на която ще бъдат разположени съоръженията.
В началото на седмицата кметът Стефан Дамянов и управителят на "BCI Казанлък Холдинг" подписаха договорът за изграждане на фотоволтаична централа на територията на казанлъшките села Черганово, Ясеново, Голямо Дряново.
Инвестицията е на стойност около 200 милиона евро, а паркът, който трябва да бъде изграден до 1-ви юли идната година. Той ще бъде сред най-модерните в Европа, тъй като ще е оборудван с последните технически достижения в областта на фотоволтаичната енергия. Общата инсталирана мощност на двете централи е 75 мегавата, което означава , че община Казанлък ще има на своя територия най-голямата фотоволтаична система в Европа.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар