четвъртък, 28 юли 2011 г.

Как да си купим избиратели - Част 2



Колкото повече наближава есента, толкова по агресивни стават в рекламните си стратегии нашите кандидати за управници. И вече всички те се настаниха в техните новосъздадени щабове - щабове облечени в жажда за управление и амбиции, че знаят и могат да бъдат водачи. Но за да си водач не е нужно да те следват само приближени, а избирателите да те припознаят и да ти повярват. Но, уважаеми кандидат управляващи, избирателят не вярва вече на голи обещания и на предизборни платформи и на говорене в бъдеще време. Избирателят, за да бъде "купен", иска да види реални действия. Действия върху обичайни гледки, които трябва да бъдат променени.
Обичайна гледка вече години наред, се развива в любимия ни градски транспорт и преките наблюдения на екипа на вестник "Долина" са по градската линия на автобус номер 12. Всяка сутрин, в автобусът, пътуват както българи така и роми. Но ... с разликата, ние всички българи, без значение от възрастта от 7 до 107, пътуваме таксувани с билет. Но нашите съграждани от ромски произход - прави, здрави мъже - пътуват без билет и с усмивка казват - "Нямаме пари!". Ромки с метли в ръка на висок глас казват на продавача на билети: "Ние сме от Общината!". И се оказва, че цената на билета по някой линии, включва освен превоза от точка до точка, но и удоволствието да се почувстваш заможен, заради това, че ти се налага да бъдеш таксуван.
Разбирам контрольорите, които са по-склонни да нахокат тези дето си плащат, но се осмеляват да протестират. Разбирам ги, защото те се страхуват да репликират на ромите, защото, както сами споделят, след това ги причаквали след работа и им създавали проблеми.
Е да, ама аз не искам да мълча! Аз знам, че в тази държава имам задължения и отговорности, но имам и права. И знам, че законите и правилата важат за всички ни без значение етническа принадлежност, цвят на кожата, пол или пък политическа принадлежност.
Е, уважаеми дами и господа, кандидати за местна власт, доста хора търпим това ежедневно в градските и извънградските линии на транспорта. Някой не иска ли да купи нашите гласове - на тези, които искаме да си плащаме билетчетата и на контрольорите, които искат да си вършат работата без страх от "проблеми"? Или всички, както и предни изборни години, ще заложите на традиционния изборен пазар - голи думи, кебапчета в устата и пара в ръката и всичко това в МАХАЛАТА!
Яница Станчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар