петък, 1 юли 2011 г.

Близо 2 милиона за земята за фотоволтаиците

За 1 млн. 936 хил. 374 лв. и 50 ст. фирма "Би Си Ай" ООД придоби отстъпеното право за строеж върху 1,700 декара в землищата на селата Ясеново, Черганово и Голямо Дряново. Това решиха общинските съветници на заседанието си миналия четвъртък.
На тази територия фирмата ще изгради фотоволтаичен парк, който ще експлоатира в рамките на 30 години. Управителят на дружеството Недко Младенов подчерта, че сумата се сериозна по размер, а освен нея, под формата на данъци плащани от "Би Си Ай", всяка година в хазната на общината ще влизат още пари. Пред общинските съветници той декларира и готовност, фирмата, като сериозен инвеститор да помага при нужда, но не уточни в какъв план визира тази помощ и при какви обстоятелства.
Въпреки това, по предложение на Драгомил Иванов, общинските съветници обсъдиха, да бъде сключено допълнително споразумение с фирмата инвеститор, с което тя се ангажира, годишно да подпомага общината със сумата от 300 хиляди лева. Подобно споразумение Община Казанлък сключи с друг подобен инвеститор швейцарското дружество АЛПИК, който изгради ветрогенераторния парк край Бузлуджа.
По отношение на допълнителните 300 хиляди лева обаче, Младенов уточни, че ще бъдат предмет на допълнителни договорки, защото това предложение, не е фигурирало в основното предложение до сега.
От средата на юли започва реалната работа по изграждането на фотоволтаичния парк, коментира още Младенов. Преговорите между фирмата и общината текат от 2 години. По време на заседанието на ОбС миналия четвъртък стана ясно също, че дъщерята на заместник кмета по строителство и транспорт в Община Казанлък - Евгения Чернева работи за фирмата. Това заяви самата Чернева, след призив от страна на общинския съветник Теменужка Папазова, ако някой от администрацията или съветниците има конфликт на интереси по тази точка, да ги декларира и да не участва в гласуването. Дали този факт може да постави под съмнение документите свързани с точката, разписвани от Чернева в качеството и на ресорен заместник кмет, заседава по време на нарочно дадена почивка председателския съвет на ОбС. Казусът трябва да бъде предаден на Комисията по конфликт на интереси, което единствена има правомощията да установи това, коментира по случая Милена Дончева, юрист в Община Казанлък.
Съветниците решиха още сумата за откупеното право на строеж на фотоволтаичния парк да бъде изразходвана само след решение на Общински съвет Казанлък. Сега, съветниците се обединиха около предложението по 30 % от цялата сума, да бъдат заделени за трите села, в чиито землища се намира паркът.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар