петък, 8 юли 2011 г.

Аксиния Михайлова взе първата награда в "Магията Любов"


Поетът и преводач Аксиния Михайлова е тазгодишният носител на първата награда и притежател на статуетката "Виолина", в конкурсът за любовна поезия "Магията Любов". Извън рамките на доскорошната традиция, тази година награждаването на победителите не се състоя в рамките на "Чудомировите празници" в Казанлък. Организаторите от вестник "Искра" обаче, бяха избрали друга значима дата, за да обявят най-изявените поетични таланти, творили тази година по вечно актуалната, вълнуваща и неизчерпаема тема - любовта.
Жури в състав писателят Георги Господинов - председател и членове Силвия Чолева и Женя Димова е имало тежката задача да избере измежду 80-те поети изпратили творбите си за участие в тазгодишния конкурс. "Не сме правили компромиси с качеството на поезията, при избора си на фаворити. Сред авторите имаше разбира се и залитащи в клишето или формалността, но имаше и няколко истински открития. Най-хубавото беше, че всеки от нас чете стиховете отделно, а когато се събрахме се оказа, че онези, които сме отбрали почти съвпадат." - сподели при раздаването на наградите на победителите в Казанлък Георги Господинов. И тримата представители на журито бяха категорични, че сред наградените е нямало компромисни творби, но извън наградите са останали още заслужаващи поощрение автори. Те се обърнаха с апел към всички ненаградени участници, както и към всички творци не участвали в конкурса, да продължават да пишат.
Даниела Михалева от Плевен и Яница Радева от Ямбол, си поделиха трето мястото в "Магията Любов" тази година. Двама поети вдъхновени от любовта пък си поделиха втората награда - вече утвърденият млад поет Стефан Иванов и единайсетокласничката Зара Кънчева от Карлово, която по единодушното мнение на журито е откритието на този конкурс.
Бончо Къров и Цонка Христова получиха поощрения, а специалната награда за най-добре представил се казанлъшки автор, журито тази година присъди на Соня Фурнаджиева.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар