петък, 15 юли 2011 г.

Италиански архитекти ще правят нова визия за Казанлък


Италианската фирма "Джуджаро дизайн" ще изработи план за развитието на градската среда на Казанлък. Това съобщи в средата на миналата седмица кметът Стефан Дамянов, който се срещна в Казанлък с арх. Гофредо Бадуини, мениджър бизнес и развитие на "Джуджаро дизайн" и "Джуджаро архитектура".
Повод за разговорите между общинското ръководство и дизайнерската фирма, стана спечеленият от Община Казанлък проект "Интегриран план за градско възстановяване и развитие - Казанлък 2020", който ще определи както визията, така и насоките за развитие не само на градската среда в региона за периода 2014-2020 г. срокът на изпълниена на проекта е 24 месеца, а наличието на такъв план е особено важно, то след 2014 година нито един обект в общината няма да може да бъде финансиран със средства от европейски програми, поясни Стефан Дамянов. По думите на архитект Бадуини Казанлък притежава огромен потенциал, който все още не е разработен до край. Според него, тук може да се работи залагайки се както на природата, така и на културното наследство и историята, за да стане Казанлък подходящ за по-дълготраен престой на туристи, потенциал за което града в града и общината също има. Представителят на "Джуджаро дизайн" не пропусна да отбележи, че в Казанлък съществуват и възможности за развитие в сферата на туризма и забавленията, а този план цели именно откриването на неразработените зони и придаване на нова стойност на вече съществуващите и функциониращи обекти в градската среда.
"През последните 10 години, Торино, където аз живея, много се промени в положителна посока. И това стана именно чрез подобен проект, какъвто предстои да изработи и Казанлък." - коментира още арх. Гофредо Бадуини.
Компанията "Италдизайн Джуджаро" е световен лидер в автомобилния дизайн. Според водещи специалисти в автомобилостроенето, учредителят на дружеството Джорджето Джуджаро е истински графичен гений, отговорен за цели епохи в автодизайна. Той е обявен за автомобилен дизайнер на ХХ век, а през 2002 г. името му е записано в автомобилната зала на славата.
Дългогодишно е сътрудничеството между "Фолксваген груп" и "Италдизайн Джуджаро", като през 2010 г. немската компания придобива голям дял от световноизвестното дизайнерско ателие.
"Италдизайн Джуджаро" работи много успешно и в областта на архитектурата, като в момента развива две направления - "Джуджаро дизайн" и "Джуджаро архитектура". Седалището на фирмата е в италианския град Торино.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар