петък, 8 юли 2011 г.

"Експертите": "Ще "изпитваме" кандидат-кметовете на есен"


"Малко преди обявяването на предизборната кампания или в самото й начало, ще поканим на среща кандидатите за кмет на Общината. Така ще имаме възможност да се запознаем с програмите на всеки един от тях. Едва след тази дискусия, ще излезем със становище дали ще подкрепим някой от кандидатите или ще призовем ли гражданите да гласуват за някого конкретно." - това каза в началото на седмицата пред журналисти общинският съветник от групата "Експерти за Казанлък" Николай Ибушев. Той уточни също, че както и на предните местни избори, така и сега, "Експерти за Казанлък" няма да издигнат свой кандидат за кмет. По думите на инж. Ибушев, това не означава липса на подходящи кадри в редиците на групата им, тъкмо напротив. Според представители на "Експертите" обаче, кметският пост е олицетворение на властта, към която съветниците от групата, а и всички представители на "Експерти за Казанлък", не се стремят като самоцел. "Не ни трябват облагите на властта, а възможността да правим нещо полезно за жителите на общината." - коментира още Ибушев и припомни, че в ръководеното от него предприятие - "Арсенал", работят значителна част от жителите на общината, които по неговите думи имат правото да живеят в един хубав и добре уреден град.
На предстоящите местни избори "Експерти за Казанлък" отново няма да се явят с пълна листа от 37 кандидат-общински съветници. На предишните местни избори те излъчиха 20 свои представители, а в Общинския съвет получиха 3 мандата. Тази година, съобщи Ибушев, амбицията на "Експертите" е листата за съветници да бъде увеличена с още няколко специалисти. Той посочи също, че макар повечето от кандидатите за общински съветници да са от "Арсенал" основният принцип на подбор на хората е експертния, а не принадлежността към една или друга партия или предприятие. "Претендираме, че сме политически необременени - в редиците ни има бивши и настоящи членове на различни партии, както и безпартийни. Но всеки от нас е доказан като човек и професионалист в своята област. Сред нас има икономисти, лекари, банкери, инженери, хотелиери. А основната ни цел е да работим в полза на обществото и на тази община, където живеят семействата ни." - обясни още Николай Ибушев.
Представителите на "Експерти за Казанлък" направиха и своя отчет за мандата си като общински съветници. Сред най-полезните за града инициативи, за които принос имат и съветниците от групата, те посочиха - съфинансирането на Ангиографсия център към МБАЛ Казанлък именно по предложение на съветниците от групата на "Експертите", също по тяхно настояване - смененото ръководство на казанлъшката болница, което по думите на Ибушев е довело почти до фалит лечебното заведение,подкрепа за много проекти свързани с Казанлък и общината, сред които и така нареченият "Воден проект" благодарение на който бе изградена канализация в квартал "Христо Ботев" в града, както и помпена станция и колектор в с. Овощник".
Основния неуспех, който отчетоха "Експертите" беше, че за трите години от дейността на този Общински съвет, който замени касирания местен законодателен орган през 2008 г., групата на "Експерти за Казанлък" не е успяла да създаде край себе си едно трайно общество от съветници, които да работят в полза на гражданите, а не в защита на корпоративни и партийни интереси. "Не успяхме да наложим прагматичен начин на работа в този Общински съвет, но за съжаление бяхме само трима." - коментира още Николай Ибушев.
В отчета си, съветниците от "Експерти за Казанлък" включиха и дарителската си дейност през трите години. Те отново подчертаха, че и в следващия мандат, заплатите на общинските съветници от тяхната група, ще отидат за благотворителност, в полза на обществени каузи или подпомагане на нуждаещи се хора.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар