петък, 1 юли 2011 г.

Жътвата в казанлъшко започна



кооперацията в Кънчево очаква по-високи добиви от миналата година

С ритуал за даване на началото на жътвата, кооперацията в Кънчево стартира прибирането на реколтата в Казанлъшкия регион в първите дни на тази седмица. С паламарка и сърп в ръката, председателят на кооперацията Георги Захариев зажъна първия сноб от ечимика. Щафетата след него пое агрономът на кънчевската кооперация Минчо Дранадевски. По стара българска традиция, плиснатото менче с вода пък даде линия на комбайна за започване на жътва.
Според председателят на кооперацията Георги Захариев, това е най-важният ден в годината: "Още от древни времена българският народ отговорно се е отнасял към тази кампания, защото сега започваме да събираме хляба на хората. А вие знаете, че по-големи от хляба няма. И така, ние смятаме този ден за един от най-важните, тъй като от него зависи нашето съществуване".
Кооперацията в Кънчево разполага общо с 4 500 декара земи, от тях обработваемите са около 4200 декара, като 960 са с пшеница, 350 ечемик, 450 дка - ръж, 50 дка овес, 100 дка - грах, 1100 дка - слънчоглед и други. В нея към момента работят 13 човека и тя разполага с собствена техника - комбайна, плугове, трактори и други, също така кооперацията разполага и със собствени силози за съхранение на зърното. Неин председател от 2006 година насам е Георги Захариев.
"Очакванията за тази година са добивите от реколтата да бъдат по-високи от предходната." сподели пред "Долина" Захариев.
"Според мен само със зърно и слънчоглед не може да има добри резултати на кооперацията, затова тази година възнамеряваме ние да включим и отглеждането на рапица, която постепенно ще замести слънчогледа." - коментира главният агроном на кооперацията Минчо Драндаревски. Той допълни също, че в бъдеще кооперацията възнамерява да отглежда и лавандула.
За проблемите на кооперацията и селското стопанство, Георги Захариев не обича да говори, той предпочита да работи за тяхното решаване в името на хората и по-доброто утре. Преди 2006 г. кооперацията обработва близо 1000 декара земя и има един трактор. От 2006 насам обработваемите земи са около 4200 декара.
"България в момента преживява една жестока икономическа криза и ние можем да излезем от тази криза, само ако управниците на България, без значение кои са те разберат едно, че ако те не повишат своите грижи за селското стопанство изход от кризата няма да има. Тъй като България от векове се е крепяла на своето селско стопанство. Нужно е то - селското стопанство да го сложат на първо място, да му се дадат повече субсидии, да му се даде възможност за повече ниско лихвени кредити, да му се осигури съвременна техника и ако всичко това стане, аз съм сигурен че България ще излезе бързо от икономическа кризата." - сподели още в първия ден на жътвата край Казанлък, председателят на кънчевската кооперация Георги Захариев.
Яница Станчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар