петък, 8 юли 2011 г.

Фантастичният час на "Окъпани багри"


Изумителните багри на природата, съчетани с магията на водата, показа в първата си самостоятелна изложба д-р Деян Косев. Професионалният зъболекар и любител фотограф представи този понеделник в галерията на "Искра" 4 своите творби обединени под заглавието "Окъпани багри".
И ако за зъболекарската професия професионализмът е задължителен, когато става дума за изкуство, той не винаги е сред необходимият набор от качества. Задължително е обаче, човек да притежава специфична настройка на душата и сетивата, с които да улавя трептенията и нюансите на света край себе си, както и умението да ги сътвори наново. Вероятно именно в това търсене на най-правилното онагледяване на онова, което е запечатала душата му, д-р Деян Косев стига и до откриването на своята, уникална, фотографска техника. Без използването на компютърна обработка или фотографски филтри, единствено с помощта на фотографски прийоми при експонирането на кадрите, той постига почти фантастичен ефект на образа - уникално наситени цветове, които извън реалните запечатани образи рисуват нови достъпни само за въображението, за фон на които служи чистотата и едновременно с това тайнствеността на водата и нейните образи.
Една от тайните за постигането на тези неочаквани и красиви ефекти, по думите на самия фотограф, е времето на заснемането. Повечето от кадрите са снимани, когато слънцето е извън хоризонта или в онзи, така наречен "фантастичен час", когато слънцето вече е залязло, но още има светлина.
Като стил - "пътуване по водата без да се намокриш", определи уникалната фотографска техника на автора, един от доайените на казанлъшката фотография и според думите на самия автор - негов учител в това изкуство - Кольо Пенчев.
"Ако тези творби ви донесат радост и топлина и ви стане малко по-леко на душата, значи съм успал." - сподели самият д-р Косев малко преди белите платна, покриващи фотографиите да открият пред посетителите "окъпаните багри".
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар