петък, 6 април 2012 г.

Гражданите - на лов за крадци на цветя


100 лева ще плаща общината за всяка снимка документирала извършител на злонамерен акт срещу общинско имущество

С награда Община Казанлък ще стимулира бдителността на гражданите си, обяви в началото на седмицата кметът Галина Стоянова. 100 лева ще плаща Общината за всяка снимка документирала извършител на злонамерен акт срещу общинско имущество. Фотографията трябва да е запечатала ясно и разпознаваемо самоличността на извършителя на деянието, уточни още Галина Стоянова. Снимките ще се приемат в Деловодството на Община Казанлък - бул. "Розова долина" No 6, гише No 2, срещу Протокол за свидетелство на кражбата, удостоверяващ достоверността на снимката.
Инициативата е провокирана от поредната кражба на прясно засадени в обществени градинки цветя в началото на тази пролет.
Вече години наред, изкореняването на засадени от общинското звено по озеленяване растения, е обичайна гледка за казанлъшките градски градинки. Преди няколко седмици същата съдба сполетя и всички увивни рози, посадени от Общината на подходите на Казанлък.
"Вярвам, че всички искаме да живеем в един по-красив, по-приветлив и по-подреден град. Затова се обръщам към всички казанлъчани:
Нека бъдем граждани, нека ценим и пазим това, което се прави с много труд и с пари - нашите пари, а не чужди. Нека създадем обществена нетърпимост и да покажем на хората с недоразвито гражданско съзнание, че кражбата на общинско имущество, че дори кражбата на засадени рози и други цветя ограбва самите нас. Така крадем от себе си, от възможността да заприличаме на европейски град." - апелират от местната администрация.
Казанлък въвежда този вид обществен контрол по примера на останалите европейски държави, където самите жители проявяват високо гражданско съзнание и абсолютна нетърпимост към подобни действия. За да бъде поощрено будното гражданско общество е и наградата, която е предвидила общинска администрация за помощта при идентифицирането на злосторниците.
Галина Стоянова коментира още, че е провела разговори и с комисар Алексиев, ако тези действия все пак не могат да бъда прекратени с обществен контрол, съвместно с общинска полиция да бъдат осъществявани нощни патрули.
"Казанлъчани са хора с традиции, самоуважение и имат право да се гордеят с града си. Затова нека не приемат с безразличие тези "дребни кражби и келепирлък". Има средства, с които да се покаже нетърпимост към кражбата на общата ни собственост - звънете на полицията, на медиите, използвайте и мобилните телефони, с които могат да се заснемат "в крачка" и да се публикуват крадците в социалната мрежа.
Казанлък може по-добро място за живеене, само ако сме солидарни като общество и заедно защитаваме интересите на града и общината ни. Нека бъдем наистина граждани!" - апелира още лично и кметът Стоянова.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар