петък, 27 април 2012 г.

Шейново отбеляза годишнината от рождението на генерал Симеон Симеонов

настоящият командващ отбраната се преклони пред подвига на шейновския генерал

Тържествено честване по повод 87 годишнината от рождението на един от най-изтъкнатия жител на село Шейново - генерал Симеон Стефанов Симеонов, се проведе в Читалището на казанлъшкото село в първите дни на април. Честването бе и повод за отбелязването на 100-годишнината на авиацията в България. Всичко това беше и чудесен повод за представянето на трилогията "Победни полети" и по-точно на втория том от нея "Защо да загиваш". Книга разкриваща славата и храбростта на българския летец с автор Стефан Стефанов.
Дошли да почетат славата на българската авиация и едно от нейните най-ярки имена - генерал Симеон Стефанов Симеонов, бяха  настоящият командващ отбраната на Република България - генерал Симеон Христов Симеонов - племенник на покойният вече ген. Симеонов, полковник Тома Ковачев - съратник, колега, ученик и в последствие и отличен личен приятел на ген. Симеонов, Стефан Стефанов - писател, журналист, автор на трилогията "Победни полети", проф. Минчо Минчев - председател на партия "Нова Зора", кмета на село Шейново Николай Терзиев и други.
Гостите, водени от домакина на срещата - кметът на село Шейново Николай Терзиев, преди тържественото честване се поклониха и поднесоха цветя пред паметника на ген. Симеонов поставен пред родната му къща.
Тържествената среща-разговор откриха децата на Шейново с тематичен поетичен рецитал със стихове на Михаил Зиновиев, Росен Пенчелиев и ст. лейтенант Веселин Мичев - всички те военни пилоти от българските Военновъздушни сили. Като ст. лейтенант Веселин Мичев е загинал по време на изпълнение на служебния си дълг.
Малките и талантливи изпълнители на рецитала предизвикаха освен бурни аплодисменти, но и просълзиха гости и присъстващи на срещата.
Приветствие по случай честванията на годишнината от раждането на генерал Симеон Стефанов и 100 годишнината от българската авиация поднесе и кмета на с. Шейново Николай Терзиев, който не прикри огромното си вълнение от случващото се. Той направи една бърза ретроспекция на образа на генерал Симеонов, като отличен военен пилот, като шейновец и като патриот, отдал огромна част от силите си да помага на родното си село.
Полковник Тома Ковачев, който е заслужил летец от щаба на ВВС, съратник, колега, ученик и в последствие и отличен личен приятел на ген. Симеонов пък разказа на присъстващите няколко свои интересни спомени от "кухнята" на прохождащата по онова време българска реактивна авиация, както и с вълнение разказа спомени свързани с генерал Симеонов.
Полковник Стефан Стефанов - писател, журналист, автор на трилогията "Победни полети", който поздрави присъстващите в препълнената зала и сподели водещите си мотиви да посегне към перото, за да увековечи делото на десетки български авиатори и пионери във военното въздухоплавателно дело. Както самия автор разкри на срещата, в най-скоро време предстои излизането и на третия том на трилогията. На страниците на своята трилогия автора разкрива 100 портрета на пилоти от Военно въздушните сили на Република България, също така автора посвещава трилогията си на столетието на българската авиация.
Настоящият командващ отбраната на Република България генерал Симеонов развълнуван поздрави гости и присъстващи в залата и  произнесе кратко слово, в което освен разказаните спомени от времето, прекарано с достойния си и смел чичо, показа и чисто човешката си страна и сподели за огромното бреме, което е понесъл, тръгвайки по стъпките на своя бележит роднина и за отговорността, която родствената му връзка му вменява.
Срещата по случай 100 годишнината от българската авиация и  87 годишнината от рождението на един от най-изтъкнатия жител на село Шейново - генерал Симеон Стефанов Симеонов продължи с прожекция на кратък документален филм за развитието на българските ВВС през 70-те и 80-те години на 20 век, също така и за огромните предизвикателства пред които са изправени военните пилоти днес.
Поздравително слово произнесе и председателя на ПП "Нова зора" проф. Минчо Минчев, който завърши своето слово с думите: "Да живее България! Да живеят нейните орли - крилатите сърца на нашето мило Отечество!"
Тържествената среща по повод честванията ще се помни дълго от присъстващите в залата, които дойдоха да се преклонят пред един достоен техен съгражданин - генерал Симеон Стефанов Симеонов, наричан от колегите си титанът на българската авиация. Роден на 9 арил 1925 година в казанлъшкото село Шейново. Който още като дете често наблюдава полетите на самолетите, излитащи от Карлово и Казанлък, скоро силно се влюбва в авиацията. Бележитият шейновец отрано последвал мечтата си да полети, като не само прави това буквално, но и се превръща във всепризнат авиационен ас. Шеметната му кариера го довежда и до високи постове във родните български Военно въздушни сили като през периода 1972-1975 г. той е командваш ВВС и ПВО на Република България като до кончината си през 1975 г. непрекъснато извършва бойни полети в родното ни небе.
Залата на шейновското читалище се оказа прекалено тясна за десетките жители на селото дошли да засвидетелстват за пореден път своята почит към бележития си съгражданин, оставил незабравима следа не само в историята на родното си село, но и в цялостното развитие на военната авиация на Република България.
Яница Станчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар