петък, 20 април 2012 г.

Читалище "Искра" поиска да не се намаля тазгодишната му субсидия


механизмът, по който общинска комисия е разпределяла тазгодишните държавни субсидии за читалищата, остави културния институт с 66 хиляди лева по-малко, спрямо субсидията за миналата година

В края на миналата седмица, дни преди Великден, ръководството на казанлъшкото читалище "Искра" обяви, че ще настоява пред общината и лично пред кмета Галина Стоянова, да бъде преразгледан начина на разпределение на субсидиите за местните читалище за настоящата година. Повод за това настояване от страна на културната институция е факта, че след разпределението на държавните пари тази година, за едно от най-старите читалище в Общината и в България, сумата спрямо предходната година излиза с около 66 хиляди лева по-малко. По думите на председателят на читалището Васил Самарски, намалението идва от не добре прецизираните критерии, на база на които общинската комисия е разпределяла държавните субсидии. Самарски припомни, че държавните пари се отпускат на база субсидирана численост на персонала и нашата община винаги е била сред тези, които всяка година получават бройки отгоре. Това по думите му е признание за Казанлък, че тук се работи добре. За разпределението на тези отпуснати бройки обаче, подчерта още Самарски, има и указания от Министерството на културата, които общините да ползват. По думите му обаче местната комисия е използвала само някой от тези критерии, като при разпределянето на средствата са липсвали някой от най-важните критерии посочени в указанията - брой на жителите в населеното място, който читалището обслужва, брой регистрирани читалищни членове, субсидираната численост на персонала и общия бюджет на читалището за предходната година. Председателят на читалище "Искра" обаче уточни, че не са получили официално критериите според които е разпределяла субсидиите общинската комисия. Представителите на читалището разполагали само с предварителен вариант на механизма изработен от местните общинари. Според ръководството на "Искра" най-малко нелогично е, закупуването на принтер или компютър, да носи на читалищата същият брой точки, като едно международно участие. Равни по точки на международните изяви са и националните. Равенство разпределящите парите са поставили и между завоюваните национални и международни изяви. освен че този подход не отразява вярно усилията, финансовите измерения и престижа на участие и награда от международна проява, този начин на оценяване, според хората работещи в читалището, би могъл да доведе до снижаване на нивото като цяло. Тоест - вместо да се стремят към престижни национални и международни изяви, колективите биха могли да отчитат няколко общински прояви и закупена техника, което като финанси и усилия ще коства значително по-малко, но ще води до същия точков, а от там и финансов резултат като субсидия за читалището.
Председателят на читалище "Искра" съобщи също, че вече е провел разговори с кмета на Общината, от която е получил уверението, че лично ще се запознае с проблема. Пред нея той е изложил опасенията си, че вероятно поради недобро осмисляне на системата за оценяване се получават и тези фрапиращи разлики в размера на субсидията тази година, в сравнения с миналата. Самарски поясни, че читалището не би протестирало толкова остро на това намаление, ако още в началото на годината е било ясно, че предстои рязко намаление на държавната субсидия за него. Така вероятно, ръководството навреме би могло да реши от какви форми може да се лиши през годината, за да се вмести в рамките на бюджета си. Идвайки в средата на април обаче, тези новини поставят ръководството пред свършен факт. За да се вмести в тези рамки, ръководството трябва да уволни всички щатни бройки и да прекрати договорите с консултантите на хонорар, което ще означава и прекратяване на всички видове дейност напрактика. За да не се затворят читалищните врати, ще се наложи липсващите пари да бъдат компенсирани с нови странични приходи, поясни още Самарски. Като изход от ситуацията читалищното ръководство е решило, ако все пак субсидията остане в този си намален вид, да поискат от ползващите сгради на читалището институции съответния наем. Наематели на читалищната сграда са други две общински институции - библиотека "Искра" и театър "Любомир Кабакчиев".
Самарски подчерта, че читалището не търси конфликт с Общината, напротив. Но вече е задействана процедура за обжалване на субсидията по съдебен ред. Той изрази надежда, че докато траят съдебните процедури проблемът ще бъде отстранен.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар