петък, 6 април 2012 г.

20 лева за защитен вид и 3 лева за кубик дървесина


ще плащат вече в Павелбанско

20 лева ще трябва да заплащат вече всички, които възнамеряват да отсекат дърво, което влиза в категорията защитен вид. Това гласуваха като провяна в Наредбата администрираща местните такси и цените на услугите павелбанските общински съветници. На редовното си заседание миналия четвъртък, те завишиха цената на разрешителното за отсичане на дърво попадащо в тази категория от 10 на 20 лева.
5 лева до сега пък са заплащали павелбанци за брой дърво, което не е защитен вид. Новият текст в Наредбата обаче гласи, че тази дървесина вече ще се заплаща не на брой, а на кубик, чиято цена ще е 3 лева.
Съветниците не приеха предложението на колегата си Петър Бояджиев от Сдружение "Балкан", цената да остане на брой дърво, но да не бъде 5 а 2 лева. Според мнозинството съветници заплащането на брой ощетява жителите на общината, защото размерът на всяко едно дърво е различен, затова е по-справедливо да се приеме обща мярка като кубик. Според самият Бояджиев обаче, сравнително ниската цена на кубик дървесина ще развихри търговията на черно. От общинска администрация обаче поясниха, че сеч може да се извършва само след съответното разрешение. От там обаче признаха, че няма как да бъдат контролирани собствениците на имоти, в които има дървета, защото това на практика е частна територия. Трудно може да бъде контролирана и незаконна сеч извършвана предимно от роми, случаи каквито има и в момента и за която те не заплащат нищо.
Съветници и администрация обаче се обединиха около предложението, при продажба на общинска земя в бъдеще, да се води и сметка за това колко и какви дървета има върху нея, както и да се контролират собствениците, ако решат да ги отсекат.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар