четвъртък, 5 април 2012 г.

Стартира месецът на четенето


Месец април в Казанлък ще премине под знака на четенето, става ясно от програмата подготвена от общинска библиотека "Искра" за събитията част от тазгодишния "Маратон на четенето". Инициативата се провежда за седма поредна година и част от Националната програма "Четяща България" и е посветен на Международния ден на детската книга - 2 април, и на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Празникът се чества от 1996 г.по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Датата е избрана не случайно - това е рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес.
В рамките на проявите обаче, библиотекарите са предвидили както множество поводи да се докоснем отново до любимите си книги или да открием нови, така и възможности, книгите и четенето да станат повод хората да се открият един друг чрез радостта от съпреживяването на една литературна творба. Под шапката на четящия маратон ще преминат и две дарителски акции организирани от библиотека "Искра". "Дари книга - сбъдни мечта" - цели обогатяване фондовете на библиотека "Искра" с помощта на щедри спомоществователи. В начинанието "От библиотеката с любов" пък, самата библиотеката ще дари книги на читалищните библиотеки, библиотечните сбирки по пенсионерските клубове и социалните домове от общината.
Местните библиотекари стартират и нова инициатива под надслов - "Осинови книга от Краеведския фонд на библиотеката". Целта на начинанието е събирането на средства за подвързване на книги, списания и вестници от фонд Краезнание, за да бъдат те съхранени като част от писаното богатство на града.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар