петък, 27 април 2012 г.

Социалистите смаяни: председател избяга от конференция

На получилият в разгара на конференцията хипертонична криза доц. Биволарски /вляво/ се наложи да чуе яростни критики за авторитарния си и нетърпящ чуждото мнение стил и методи на работа. В негово отсъствие прозвуча и искането той да бъде изключен от БСП.
119 години след създаването си старозагорската БСП организация се оказа без лидер и ръководство, няма кой да закрие отчетно-изборния й форум

Доц. Бойчо Биволарски да бъде изключен от редиците на БСП заради разигралата се от него и привържениците му комедия с 46-та отчетно-изборна конференция, настояха социалисти от Стара Загора късно вечерта в неделя.
До крайният призив се стигна след като се оказа, че форумът е останал без необходимия брой делегати за вземане на решения и че организацията е без председател и действащо ръководство.
Фактът лъсна малко преди полунощ на 22 април след като станаха известни резултатите от проведения първи тур на тайния избор, при който нито един от 6-те кандидата за лидерския пост не успя да събере необходимите гласове. Един по един делегатите започнаха да напускат залата в луксозния хотел "Мериан палас", където по традиция от няколко години Столетницата провежда форумите си.
Сред първите "изпарили се" беше и получилият най-много доверие доц. Бойчо Биволарски, несменяем водач на левицата от 8 години и провалил се на изборите миналата есен кандидат за кмет.
Напразни останаха усилията той да бъде открит, оказа се че е изключил мобилните си телефони.
/Ден по-късно неоткриваемият 58-годишен университетски преподавател дълго и напоително обясняваше пред всички възможни медии, че отсъствието му се дължало на ... хипертонична криза. Връхлетяла го в резултат на изнервената обстановка. За което вината трябвало да бъде поета от съмишлениците на народния представител, бивш министър на здравеопазването и два мандата кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев. Именно те нагнетили атмосферата с многобройни изказвания, реплики и процедурни хватки. Като по този начин явно целели да отегчат аудиторията и да прокудят повечето делегати, за да осигурят сигурна победа на опонента му Илия Златев. Сред нарочените за виновници беше и авторът на този текст, който от телефонен разговор с Биволарски научи, че е получил пари, за да отправя към особата му питания в хода на конференцията?!/
Докато вървеше операцията по издирването на Биволарски в залата негови фенове, сред които и групичка студенти от Тракийския университет усилено агитираха да бъде разтурено заседанието под претекст, че то е изначално опорочено. Възрастни делегати показаха анонимни есемеси на личните си телефонни апарати с аналогичен призив.
Присъстващата като гост на форума член на ИБ и международен секретар на Столетницата Деница Златева в прав текст призна, че разиграващото се пред очите й надхвърля нормалните представи за партиен живот.
Заговори се за осъществяван сценарий не без знанието на Сергей Станишев, толериращ от години доц. Биволарски и почти силово наложил го за кандидат за кмет миналата година.
Коментираше се "дългата ръка" на съветника на Станишев Асен Димитров, автор на видеоклипа "Я не архар, дорогой", използван активно в интернет-войната срещу бившия президент Георги Първанов. Припомниха, че Биволарски публично нарече Първанов "Гоце" и направи опит да осуети срещата му със старозагорски социалисти през март.
"Този човек малко ме познава, аз няма да оставя нещата така, още във вторник на заседание на ИБ ще обсъдим случващото се. Очаквам Националният партиен съвет да насрочи служебно второ заседание на конференцията.", объркано обясняваше на заобиколилите я пред трибуната делегати Златева.
Тя проведе серия от почти среднощни телефонни разговори с други ръководни фактори на "Позитано" 20 в опит да изясни какво повеляват уставните норми.
Оказа се, че в залата няма дори кой да поеме легитимна отговорност за закриване на заседанието поради отсъствието на 2/3 от избраното с явно гласуване рано заранта ръководство.
В крайна сметка това стори областният председател Трифон Митев уговорката, че в следващите дни ще се търси решение на срамния казус. Няколко часа по-късно във ФБ-профила си Деница Златева написа: ,,До сега не бях присъствала на такъв цирк, като този, който се разигра на късното заседание на Общинската конференция на БСП-Стара Загора. Благодаря на всички делегати, които стоически издържаха до 1 часа след полунощ. Нямам думи да опиша чувствата ми към тези, които се уплашиха от втория тур и се изпокриха като мишки, и организираха провалянето на кворума!''. "От години БСП в Стара Загора боледува тежко, но всички се правеха, че това е просто лека настинка...", коментира нестигнал до балотаж кандидат за председател.
Ако конференцията не проведе свое второ заседание и не избере ръководство близо 2-те хиляди социалисти няма да имат свои представители и на насрочения за края на май конгрес на БСП. Това е една от вероятните причини за случилото, твърдяха обезверени белокоси делегати, участвали в срещата с Георги Първанов в края на март.
Те напомниха, че на нея е отсъствал Биволарски, след като публично нарекъл бившия президент Гоце.
Ако до седмица не се проведе ново заседание на конференцията близо 2-хилядната организация на БСП в Стара Загора няма да има свои делегати на партийния конгрес в края на май.
БСП има нужда от личности като Димитър Благоев-Дядото и от нов Бузлуджански конгрес, тъжното е че малцина ще имат сили и крака да стигнат до Историческа поляна, коментира дългогодишен активист на Столетницата. По думите му случилото се в неделя било най-срамната страница от 119-годишната история на старозагорската организация.

ххх

Когато и да се проведе второто заседание на конференцията /"Датата ще трябва да бъде посочена от ръководството й!", по думите на члена на ИБ на БСП Евгени Узунов/ делегатите ще трябва да избират тайно за председател измежду доц. Бойчо Биволарски /126 гласа на първия тур/ и Илия Златев /86 гласа/. Третият в подредбата Трифон Митев получи 70 гласа от общо участвалите в тайния вот 303 делегати.
Справка с протокола от недовършената и незакрита конференция показва, че делегатите все пак са избрали трима от бъдещето си 41-членно ръководство: Бойчо Биволарски, Петър Мръцков и д-р Мариус Кирков.Избран е и 1 от 10-те делегата за конгреса- Георги Гьоков. Има и легитимен председател на контролната комисия - юристът Зоя Цвяткова. Преди скандала с явно гласуване делегатите са предложили на партийния конгрес през май за председател на БСП да бъдат обсъждани Сергей Станишев, Георги Първанов, Янаки Стоилов и Корнелия Нинова.
Междувременно на "Позитано" 20 е депозирано писмо - сигнал, че шестима от общо деветте членове на комисията по пълномощията на делегатите за 46-та общинска отчетно-изборна конференция на БСП-Стара Загора са подписали доклада си с "особено мнение". С мотива, че не са им били предоставени протоколите от събранията на основните партийни организации.
Нещо което би могло да направи самият форум и решенията му нелегитимни.
Кога е как ще се произнесе общопартийната контролна комисия-ще стане ясно може би до месец.
* По непотвърдена официално информация следващото заседание на конференцията ще бъде на 5 май.
Христо ХРИСТОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар