петък, 27 април 2012 г.

Наследникът на Петко Стайнов дари дома му

къщата, в която се помещава музеят посветен на великия български композитор, вече е общинска собственост

Къща-музей "Петко Стайнов" вече официално е общинска собственост. Дарението, което направи синът на великия български композитор архитект Стефан Стайнов, бе отпразнувано с концерт на талантливи казанлъшки деца на преподавател Елена Юлиянова, които изпълниха на пианото на композитора произведения от Парашкев Хаджиев, Веселин Стоянов, Виктор Райчев, Клод Дебюси, Чайковски, Гаврилин  и "Ръченица" от Петко Стайнов.
Самият архитект Стайнов сподели, че този дом му е скъп, но не изпитва колебание по отношение на дарението, защото е убеден, че домът се предава в грижовни и добри ръце в лицето на Община Казанлък, както и от самият уредник Иво Косев, който и до сега се е грижил за повереното му наследство. Като потвърждение на думите си, той сподели и думите на своя именит баща: "Щастието е в това да бъдеш полезен на другите".
Кметът Галина Стоянова благодари на наследника на големия български композитор за жеста и от името на всички каза, че домът ще бъде стопанисван така добре, както досега го е правил самият Стефан Стайнов. Това е един от най-красивите и добре уредени дом-музеи в Казанлък, съхранил ценни документи, снимки и вещи на композитора, подчерта тя.
В знак на благодарност от името на Община Казанлък, архитект Стефан Стайнов получи и паметен плакет.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар