четвъртък, 5 април 2012 г.

Клуб "Млад журналист"


Изгряващите театрални звезди в ОУ"Георги Кирков", развълнуваха родители и гости

Училищната театрална трупа в ОУ"Георги Кирков" представи на английски език спектакъла "Cinderella"(Пепеляшка) и "Дядо ряпа вади" миналата седмица. Пред погледите на учители, родители и ученици обичаната приказка оживя, видяна през очите на талантливите начинаещи актьори. В класическия сюжет бяха вмъкнати съвременна музика и танци, които направиха представлението още по-атрактивно. Участниците в него, въпреки вълнението и напрежението, успяха да се справят великолепно и удивиха публиката със своя ентусиазъм и актьорски умения.
Заедно с тях се вълнуваше и тяхната учителка Милена Дончева. Ето какво сподели тя пред нас:
- Госпожо Дончева, присъствахме на нещо уникално -театър на английски език. Какво ще ни разкажете за учениците, с които работите и за дейността на клуба?
- Клубът е в съвсем невръстна възраст - едва 2 месеца съвместна работа. Учениците са 14 на брой, съставът е разнороден - деца от втори до седми клас.
Момчетата в групата са едва две и това до някъде затруднява работата, когато в текстовете, с които работим присъстват мъжки персонажи. От друга страна, както е казано - "дефектът обърна ефекта", този проблем дава възможност на кавалерите да се превъплъщават многократно в различни образи.
Децата единодушно избраха името на своята група "Imagination" (Въображение), което напълно съответства на настроението и характера на групата.
- От Вашето представление научихме, че 27 март е обявен за Международен ден на театъра. Искате ли да поздравите някой на този ден?
- Ако имах възможност бих поздравила всички хора, които обичат театъра и са съпричастни към красотата на това изкуство. Аз съвсем искрено, бих се поклонила на актьора и режисьор Мариус Куркински … и разбира се поклон на великия Шекспир.
- По време на представлението ние усетихме освен огромен труд и много професионализъм във Ваше лице. Трудно ли се прави театър и то на английски език в днешно време? Кои са плюсовете и минусите и как Вие намирате подход и начин да преодолеете всичко отрицателно и да постигнете краен резултат на такова високо ниво?
- Бих излъгала, ако кажа, че е лесно. Но едно нещо правено с любов е изстрадано, но в крайна сметка винаги красиво. Подходът, който винаги съм търсила е да бъда искрена с "актьорите", дори когато на тях това не им харесва. Понякога съм безпощадно критична, но за мен публиката трябва да вижда съвършенство. А лекотата, с която един творчески продукт се реализира пред очите на публиката е задължителна.
Представлението пожъна голям успех и всички присъстващи си тръгнаха доволни. Благодарим на госпожа Дончева за чудесната пиеса. На младите, все още прохождащи актьори, пожелаваме още много изяви на все по-големи сцени.
Кристина Губеркова 3 клас и Венета Драгнева 6 клас, клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков" с ръководител Събина Цокева

Няма коментари:

Публикуване на коментар