петък, 20 април 2012 г.

Сергей Станишев: "Ние имаме кауза и тя не е само наша, а е национална - да свалим ГЕРБ от власт"


"Още 4 години управление на ГЕРБ ще бъдат пагубни за България. Ние трябва да се обединим около основната си кауза да свалим тази партия от власт. И това е наша отговорност, но за да го направим трябва да излезем като консолидирана, силна партия. Аз съм сигурен, че ние ще направим добри политики на конгреса, важното е да излезем с единни, силни послания. Защото никой не харесва една вътрешно разделена партия."
С това основно послание се обърна към членовете и симпатизантите на БСП Казанлък, настоящият лидер на партията Сергей Станишев. Той беше в града на розите миналата сряда и в рамките на срещата си с хората от Казанлък, набеляза най-важните задачи пред партията с оглед предстоящите парламентарни избори. По думите на Станишев БСП не бива да губи енергия във вътрешно партийни спорове, а трябва да обедини усилия във вътрешна консолидация, както и работа за това, чрез разясняване на ясните си, принципни и последователни позиции, да убеди в своята кауза възможно най-много хора и извън членовете си.
Станишев информира социалистите в Казанлък, че възнамерява да предложи и стартирането на национална подписка за "Белене" и припомни, че проектът е от стратегическо за България значение. Той припомни, че точно преди година, самият Бойко Борисов е защитавал изграждането на "Белене" с мотива, че това ще направи страната ни не само независима по отношението на производството на електрическа енергия, но и износител на такава.
Сергей Станишев разясни и мерките, които националното ръководство на партията предприема по отношение на паметника на Бузлуджа. Той подчерта, че има идеи за ползването на паметника така, че той да припомня не само историята на левицата в България, но и историята на страната, с която самият връх е тясно свързан още от времето на националноосвободителните борби през 19 век.
Ето какво сподели още настоящият лидер на партията пред социалистите в Казанлък провокиран и от техните въпроси:

Бузлуджа

На по-предишното заседание на Изпълнителното бюро на БСП разгледахме ситуацията и се уточнихме за следното. Формираме специална работна група, която да проучи въпроса във всички аспекти, започвайки от идейната концепция - как да се използва паметника, защото това е част от българската история, това е национално достояние и не бива да се оставя да се руши. Толкова много неща бяха съсипани и разрушение в България за 25 години. Ще се организира специално обсъждане с различни експерти - историци, еколози, хора на изкуството. Защото Бузлуджа не е само връх важен за БСП, Бузлуджа е връх много тясно свързан и с националноосвободителните борби през 19 век - Хаджи Димитър, четниците които са жертвали живота си за свободата на България. Във всички случаи, според мен поне, има нужда от една експозиция, която да съчетава и историята на България в модерно време, националноосвободителното движение и история на левицата в нейното разнообразие. Втората част от работата, която трябва да бъде свършена е да се огледат всички юридически аспекти, защото не бихме искали да поемаме ангажимент, ако няма ясна юридическа и трайна основа за управлението и стопанисването на паметника. Да не се окаже, че след 1 година ще се промени мнението на същото това правителство, затова ще включим в тази група и юристи. Третият аспект това е вече поетапното възстановяване на паметника. Трябва да се започне със замразяване на сегашната ситуация, да се сложи охрана, да се спре разрушаването, да се замрази обектът грубо казано. Започва набиране на средства в партията, защото такава нагласа има. Последния аспект вече на този дългосрочен план, защото това не може да стане за година или две, ще бъде да се намери форма на стопанисване, която да бъде туристическа атракция, да дава самочувствие на българите. Защото не искаме това да се използва само за БСП, трябва да носи полза за всички българи.
Дали сме срок на работната група, за да внесе към националния съвет вече разработена концепция във всички аспекти. И тогава националния съвет да вземе едно отговорно решение. Със сигурност това ще стане преди лятото и преди следващия събор на Бузлуджа. Вероятно обаче след конгреса, защото сега всички са заети с кампания.

Мисията

Ние имаме мисия, тя е национална, не само на БСП и на левицата. Нашата мисия е да свалим ГЕРБ от власт. За да постигнем това, най-важното според мен са ясните политически послания и ясното политическо поведение. На последните президенстки и местни избори, много хора извън БСП подкрепиха нашите кандидати за президент и вице президент и на много места гласуваха и за нашите кандидати за кметове - защо? Защото тези хора видяха в БСП последователна линия срещу този модел на управление. И това е шанса на БСП да разширяваме влияние извън нашите среди, сред хора които не са членове и симпатизанти на БСП. Само така можем да спечелим следващите избори.

Управлението сега

Има няколко основни характеристики на това управление, които вече са кристално ясни. Първо, това е управление авторитарно, антидемократично, което разчита на репресията и страха. И този модел ние отхвърляме. Един от най-ярките изрази на този модел, това са безобразията, фалшификациите, манипулациите и купуването на гласове на последните избори. Защото, ако на нас, българските граждани е отнето това основно право да гласуваме свободно, без натиск и да ни се отчитат гласовете честно, тогава всякакви други политики нямат никакъв смисъл, нямат никакво значение.
Това е управление, което е в интерес на големите монополи, което създава изкуствени правила за монополизация и картели във всеки един бранш. Което съсипва малкия и среден бизнес в България. Което е много опасно, защото подкопава самата основа на икономиката.
Това е управление което е антисоциално. Вече трета година бюджетните баланси се решават на гърба на хората - замразяване на пенсии, на заплати, на социални разходи, докато на себе си раздават бонуси.
Това не е компетентно управление. Оплакваха се две години и половина от лошото наследство. Сега парите от "лошото наследство" свършиха. Попиляха, потрошиха 4 и половина милиарда - някой да е видял ползата за себе си от тези пари? Помощ от държавата някой намери ли?
Ето на всичко това ние трябва да се противопоставим много ясно.
Още 4 години управление на тази партия, по този начин ще направи нещата абсолютно необратими за страната. И това е наша отговорност, но за да го напарвам трябва да излезем като консолидирана, силна партия.
Аз съм сигурен, че ние ще направим добри политики на конгреса, важното е да излезем с единни, силни послания. Защото никой не харесва една вътрешно разделена партия.

БСП-алтернативите на кризата

Националния съвет ще разгледа и одобри основните два документа - съвременната криза и България утре, като виждане на социалистите, като политика, която предлагаме като алтернатива. Всички тези безобразия - разсипване на държавата, държавно-монополистичен капитализъм, който се изгражда, полицейщина, страх, но така ще дадем нашия политически отговор в обръщение към хората. И втория документ - социалистите като носители на демократичните промени в България. Какво трябва да свършим ние при нас, за да направим партията по-силна, по-убедителна пред хората и да можем да се противопоставим на следващите избори на едно "техническо", разбойническо спечелване, нагласяване на резултатите от изборите, каквото видяхме миналата есен.
Важният въпрос първо е политиката към партия ГЕРБ. Затова много ясно съм заявил моята позиция, че всякаква форма на колаборация, намигвания с ГЕРБ е самоубийствено за БСП. Защото всичко, което правят е отхвърляне на нашата идея за страната, за една демократична държава и общество, където институциите функционират, в която правата на хората са защитени, в която инициативата на хората се подкрепя от държавата, а не се смачква, както е сега. И в която тези, които не могат сами да се справят получават помощ и подкрепа от страна на държавата. Нашата политика ще бъде условие, ако щете към всяка една партия, която иска да си сътрудничи с нас под каквато и да била форма.

Обучени активисти ще следят за недопускане на машинации в изборния процес

Съвсем нова кондиция на нашия изборен актив за следващите избори. Ще търсим партньори и извън БСП, и в гражданското общество, и в другите опозиционни партии. За да гарантираме, че тези шашми, които направиха няма да се повторят, най-малкото в този мащаб, на следващите избори. Това означава, че ние трябва да обучим фактически десетки хиляди наши активисти, за да са те активни, дееспособни обучени и нахъсани за самия изборен ден. Това означава веднага след конгреса учредяване на национален предизборен център, на регионални такива и захващане с конкретната работа. Защото нямаме време. ГЕРБ имат цялата власт, имат пари, имат Полиция, ДАНС, всичко ще бъде задействано в тяхна полза.

Магистралите и БСП

Защо ги спестявахте тия пари, а не построихте и вие някоя магистрала?
Можехме да построим много повече магистрали. Но политиката винаги е избор - или увеличаваш пенсии и заплати, или строиш магистрали - сам. Аз смятам, и това беше мнението на БСП, че българското правителство трябваше да направи нещо видими и за пенсионерите и за работещите хора и за социално слабите. И го направихме.
на стр. 4
от стр. 3
Няма правителство за 20 години преход, което да е направило повече за социалното компенсиране на българите пострадали от прехода. Защото най-много пострадаха пенсионерите, те бяха най-много ограбени. Това наистина беше въпрос на политически избор и сме водили битки с нашите партньори - ДПС и НДСВ, защото за тях въпросът за доходите на обикновения българин не беше приоритет. Но няма да приема, че не сме строили магистрали. Поне 110 километра магистрали, тоест 1 четвърт от всички магистрали съществуващи в България от 1970 година, са пуснати в експлоатация по наше време. Само то "Тракия" са 76 километра, плюс участъци от "Стума", "Марица", "Хемус". И аз ви казвам, не съм сигурен изобщо, че това правителство ще построи повече километри магистрали. Да ни говорим за това, че пълна рехабилитация на пътища, не само първостепенни направихме в пъти повече от това, което ще направят ГЕРБ. Гледахме да е балансирано - не само магистралите, а да се строят и пътища в регионите. Няма регион където да не сме инвестирали много пари.

Лидерската надпревара в БСП

Няма нищо драматично в това да има различни кандидати за лидерския пост. Важно е обаче как се води това като надпревара. И аз държа да има яснота първо на политическата линия и всеки да каже той зад каква линия застава. А не хвърляне на някакви екстравагантни идеи за организационни реформи. Организационната реформа в БСП не е спирала. Уставът, който приехме 2008 година например, разшири много сериозно вътрешно партийната демокрация. В това число, номинациите за кмет вече се правят, не от Общинските партийни съвети, а от цялата конференция. Говори се за децентрализация - на къде повече. Да избираме някой, който над конгреса на партията, над националния съвет, над националните органи, за да децентрализираме партията. Ами нали правим национална политика?
Субсидията - кога по-рано, партията е давала субсидия на местните структури. Само през последните 2 години и това е близо половината от цялата държавна субсидия.
Едва ли има друг човек в БСП или другите политически сили, който е бил по-коректен към Първанов. Винаги съм изхождал от това, че Георги Първанов е нашият президент. Че той фактически ме посочи за председател на партията. Аз бях международен секретар и тази ми функция ме правеше непознат на местните структури, международните секретари са малко по встрани, защото имат предимно друга работа. Спомнете си - при всяка атака срещу президента аз съм заставал плътно зад него. В това число и след като слезе от президентския пост. За пример - тази комисия, която създадоха в парламента, тогава аз излязох на трибуната на Народното събрание и казах, че тази комисия е абсурдна, противоконституционна - как Парламента ще контролира президентската институция.
Но в тази кампания не може да си говорим завоалирано, трябва ясно да си казваме нещата за политиките - да, след като Георги се кандидатира за председател, аз има упреци към него по отношение на политическата линия към партията ГЕРБ, имам въпрос. Когато казваш - аз ще докарам 140 депутати на левицата, трябва да се знае как, трябва да се определиш и към нашия основен опонент. Защото не един и двама човека от партията поставят въпроса за това до колко е била последователна линията на президента ни към партията ГЕРБ още 2005, 2006 и 2007, 2009 година.
БСП според мен е партия идейна и програмна. Ако ние тръгнем по пътя да имитираме и да се превръщаме в ляв ГЕРБ сме свършени. Защото така наречените лидерски партии, те първо са създадени от лидери. БСП не е създадена нито от мен, нито от Георги Първанов и ще бъде и след двама ни. Защото имаме кауза, наша идеология, неща които ни сплотяват много повече от името на лидера.

Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и грижата за младите

Две конкретни инициативи и на партията на европейските социалисти и на БСП по отношение на младежта. Първата е по отношение на младежката безработица, която е огромна трагедия и за България и за цяла Европа. ПЕС предлага незабавно 10 милиарда евро от Европейския социален фонд да се насочат към страните членки за програми за заетост на младите хора. И тази кампания я стартираме сега от април месец. Така наречената младежка гаранция - ангажимент на всички държави членки за младежка заетост след като приключат образованието - дотиране, субсидиране от държавата. Това е второто наше предложение, което настояваме да стане европейско законодателство.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар