петък, 27 април 2012 г.

Общинският съвет на Павел баня с нов председател

Христина Петрова
Недка Кавръкова
рокадата беше инициирана от съветници от различни групи, бившият председател обжалва решението на колегите си

Общинският съвет на Павел баня има нов председател. На мястото на досегашния - Недка Кавръкова, местните старейшини поставиха друга дама - Христина Петрова, която беше председател на местния законодателен орган в предишния му мандат.
До решението за рокадата се стигна, след внесено от група съветници от различни групи, предложение за предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общински съвет Павел баня. Като основен мотив за настояването си, съветниците изтъкват констатирано от тяхна страна "системно неизпълнение на задълженията на председателя", формулирано в предложението в няколко конкретни точки. Според искащите оставката на Кавръкова, тя си е позволявала "еднолично взимане на решения, които са от компетентността на Председателски съвет на Общински съвет и/или на Общински съвет". Пак според мотивите посочени в искането за прекратяване на правомощията й се посочва, че в качествотоси на председател Кавръкова е укривала информация, материали и предложения внесени в ОбС и избирателно е включвала съветници, предимно от групата на Коалиция "Обединение", от която е и самата тя, в мероприятия, касаещи дейността на ОбС.
Омаловажаване и пренебрегване на институцията Общински съвет като най-важния орган на местното самоуправление, липса на диалог с останалите политически сили в ОбС и неглижиране на контролните функции на законодателния орган спрямо общинската собственост и разходването на бюджетни средства, също са сред основанията на десетимата съветници, да поискат прекратяване правомощията на председателя си.
Предложението е било внесено като извънредна точка на заседанието на местния Общински съвет на 12-ти април и е било разгледано и прието съветниците на Павел баня. След прекратяването на правомощията на Кавръкова, заседанието е водила съветника от ГЕРБ Лилия Рачева. По предложение на съветника Петър Бояджиев от местна коалиция "Балкан", за председател на законодателния орган по-късно е била избрана Христина Петрова, от същата група.
Заради свой служебен ангажимент зад граница /Недка Кавръкова е художествен ръководител на фолклорен ансамбъл "Детелини"/, тя не беше открита за коментар. По информация от новия председател на ОбС Павел баня обаче, решението прекратяващо правомощията на Кавръкова като председател е оспорвано от нея в Областна администрация Стара Загора. До редакционното приключване на броя информация за решението на областта по казуса все още нямаше. По думите на павелбанските старейшини обаче, Кавръкова е имала възможност да коментира и изкаже становището си и в рамките на въпросното заседание на ОбС.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар